Afbeelding

Scholen stoppen noodgedwongen met inzameling oud-papier

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
IJSSELMUIDEN - Jarenlang haalden ze met plezier oud-papier op voor de gemeente Kampen, maar Basisschool De Trekschuit uit IJsselmuiden moet tot haar spijt concluderen, dat het inzamelen van oud-papier onder de in 2014 gewijzigde voorwaarden, niets meer oplevert. Gevolg is dat de ouderraad enkele welkome inkomsten misloopt.

De nieuwe tarieven voor scholen zijn al begin 2014 ingegaan, maar De Trekschuit wilde eerst een poging doen om toch rendabel papier in te zamelen. ?Nu blijkt dit toch onmogelijk?, zegt José van de Berg van de ouderraad van de Trekschuit. ?Verenigingen zijn zelf verantwoordelijk geworden voor het transport van de container. Dat kost zo'n 92,50 euro per keer. Om deze kosten te dekken, moet je ruim twee ton papier inleveren. Dat redden wij gewoon niet. We kunnen de container slechts twee dagen voor de deur neerzetten, omdat hij anders in de weg staat. Bovendien zijn wij dan ook nog verantwoordelijk in geval van brandstichting.?
De nieuwe tarieven werden gepresenteerd als een voordeel voor de verenigingen. De opbrengst per ton is namelijk vergroot, maar voor de scholen blijken de vervoerskosten te hoog. Van de Berg: ?De nieuwe tarieven zijn alleen een voordeel als je de container voortdurend kunt laten staan. In IJsselmuiden is dat alleen mogelijk voor IJVV. Zij hebben een eigen terrein. Wij kunnen dat niet?.

Opgevoed
Henny Beckers, directeur van de Trekschuit, vindt dat de gemeente de scholen met het nieuwe beleid tekort doet. ?Basisscholen hebben zich jarenlang ingezet voor de inzameling van oud-papier en zo gezorgd voor bewustwording onder kinderen en ouders. Toen ik jong was, werd het al ingezameld. De scholen hebben de maatschappij als het ware opgevoed. Nu ineens worden de tarieven verlaagd en wordt het verder inzamelen ons onmogelijk gemaakt. Dat is zuur voor de scholen. Hierdoor loopt onze ouderraad per jaar honderden euro´s mis. Geld dat we goed konden gebruiken.?
Beckers vindt dat het de gemeente zou sieren als ze, na de jarenlange inzet van de scholen, zou kiezen voor een werkwijze zoals die ook in Zwolle gehanteerd wordt. ?Daar werd eerst ook door scholen en verenigingen ingezameld, maar nu heeft ieder huishouden een blauwe papiercontainer voor oud-papier en karton. De opbrengst van oude papier komt echter nog steeds ten goede aan de lokale scholen, kerken, scoutingclubs en verenigingen die voorheen de inzameling verzorgden. Dit als een soort blijk van waardering voor het werk dat ze eerder deden.?
Navraag leert dat in IJsselmuiden in ieder geval ook de Groenling en OBS Wonderwijs gestopt zijn met het inzamelen van oud-papier. ?Wij zijn in januari 2014 gestopt met inzamelen omdat het niets meer oplevert?, aldus Hotze Dirksma, directeur van de Groenling.
De gemeente is om een reactie gevraagd, maar heeft nog niet kunnen reageren. Meer in De Brug van volgende week.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 17 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 23 uur geleden