Afbeelding

Raadspraat GroenLinks: Vragen over zorg, werk en jeugdzorg

· leestijd 1 minuut Algemeen

De Brug geeft de partijen uit de raad wekelijks de mogelijkheid om een column over een onderwerp naar keuze in te sturen. Deze week Nieke Jansen van GroenLinks. "Op 11 december besluit de gemeenteraad over de nieuwe gemeentetaken op het gebied van zorg, werk en jeugdzorg. Er komt per 1-1-2015 veel op de gemeente af. En belangrijker: er verandert veel voor heel veel mensen. Hoe dichter we bij 1 januari komen, hoe dringender de vragen worden.

Houd ik mijn zorg of begeleiding? Moet ik hulp vragen aan mijn buren? Wat gebeurt er met mijn uitkering? Moet ik nog meer doen als mantelzorger? Vanaf 2015 krijgt elke gemeente geld van het Rijk om de nieuwe taken uit te voeren. De Tweede Kamer heeft besloten daar minder op te bezuinigen. 
Daardoor komen mensen die te maken krijgen met veranderingen niet met een harde klap terecht in 2015, maar met ?een zachte landing'. GroenLinks heeft met succes aan de Raad voorgesteld om vast te leggen dat we dit geld besteden aan de mensen voor wie het bedoeld is en niet oppotten. En raadbreed spraken we al af: lantaarnpalen kopen met dat geld doet Kampen niet.
Daarmee zijn niet alle zorgen weg voor 2015. GroenLinks vindt het belangrijk dat de kwaliteit van zorg en begeleiding op peil blijft en dat de werkers in de zorg een 'echte' baan houden met een fatsoenlijk salaris. GroenLinks is daarom kritisch over het gemak waarmee ?HH1', schoonmaken, wordt geschrapt. Voor veel mensen was het aanvragen van hulp een enorme stap. Daarom moeten we nu heel zorgvuldig zijn.

Wie zelf hulp kan betalen, moet dat straks gaan doen. Daar is niets mis mee, vindt GroenLinks. Als iedereen naar draagkracht betaalt, blijft de zorg voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk. Simpelweg een streep zetten door alle HH1 lost niets op. Sterker, daardoor kunnen grotere problemen ontstaan. GroenLinks heeft er daarom op aangedrongen om met alle mensen die nu HH1 krijgen om tafel te gaan en te bespreken wat zij nodig hebben. Dat gaat gebeuren.
Op een paar lastige vragen moet de Raad nog een antwoord vinden. Moet iemand met een uitkering een tegenprestatie leveren als vrijwilliger? Nee, zegt GroenLinks, niet als dat een verplichting wordt. Is het reëel om van familie en buren te verwachten dat ze meer gaan zorgen? Nee, denken wij, want mantelzorgers doen vaak al meer dan ze kunnen.
GroenLinks was nooit voorstander van deze decentralisatie zoals Den Haag die heeft bedacht. Maar nu die toch doorgaat, willen we er het beste van maken. Geen mens mag tussen wal en schip vallen.  Als dat lukt, wordt het een gelukkig 2015!"