Ingezonden brief Raad van Advies IMpact

· leestijd 1 minuut Algemeen

Sociaal maatschappelijk beroep Raad van Advies IMpact

Geachte College en Raad,
Als ondernemers van Kampen en direct betrokken partners van IMpact doen wij een
dringende oproep aan het college van B&W van Kampen om het besluit de 31 tijdelijke contracten van SW-medewerkers niet te verlengen, te heroverwegen.
De financiële grondslag van dit eerder genomen besluit in 2013 is niet meer aan de orde.

Wij stellen dan ook; indien het verlengen van de tijdelijke contracten financieel neutraal is, bent u vanuit uw bestuurlijke verantwoordelijkheid (moreel) verplicht om deze mensen een toekomst te geven. dit is ook geheel in lijn met uw
collegeprogramma (2014-2018) waarin u dit heeft opgenomen: ?Voor kwetsbare groepen zijn beschutte werkplekken en mogelijkheden voor dagbesteding van grote waarde.?
Als u bovenstaande heeft opgenomen in uw collegeprogramma, hoe verhoudt dit zich tot het besluit om dit nu juist niet te doen? De consequenties van dit besluit heeft u ook al aangegeven in uw collegeprogramma. De toekomst voor betrokkenen laat zich niet moeilijk vertalen; Sociale isolatie, mogelijk het inzicht komen van de armoede grens, en het gemis van struktuur.
Onze gevoelens van onbegrip en teleurstelling worden nog versterkt door het feit dat de door u gekozen oplossing spoedig meer gemeenschapsgeld aangewend zal moeten worden om deze doelgroep te ondersteunen. Deze stel u zelf vast in uw collegebesluit en het lijkt erop met dit besluit, het ontnemen van een baan, dat het in de hand wordt gewerkt:
?In de huidige economische situatie wordt het voor mensen met een minimum inkomen steeds moeilijker om rond te komen. Er ontstaat daardoor vaak niet alleen
financiële armoede, maar ook sociale armoede. Inwoners kunnen niet meer meedoen, omdat ze het niet meer kunnen betalen. En we willen juist, dat iedereen mee kan doen. Steeds vaker zien we dat inwoners in de schulden zijn geraakt en er zelf niet meer uit komen. Wij willen hen ondersteuning bieden bij het verkrijgen
van schulddienstverlening. Door het toenemend aantal mensen dat hier een beroep op doet, ontstaan wachtlijsten met daarbij het risico dat de financiële
problemen groeien.?
Voor ons als ondernemers en betrokken partijen zien wij graag dat u handelt naar hetgeen wat afgesproken is in het collegebesluit 2014-2018 en de contracten van deze 31 betrokkenen verlengt en dat u daarmee uitvoering geeft aan een juist sociaal beleid. Ook de betrokken ondernemers voelen zich in de steek gelaten. Mede vanuit de aansporing van de overheid zetten deze ondernemingen SW-medewerkers van Impact in.
Medewerkers die nu goed functioneren in de teams van de ondernemingen worden daar nu weggehaald. Hoe kan het bedrijfsleven vertrouwen houden in een gemeentelijke overheid die een dergelijke koers vaart?

Wij verzoeken alsnog af te zien van uw besluit tot het niet verlengen van de 31 contracten.

Hoogachtend,
Raad van Advies Impact
Erik Langeweg
Jaap van der Spek
Martin Bongers
Maarten Taal
Johan van der Kolk
Corné Sucaldi
Henk Jan van der Weerd