Afbeelding

Vogelgriep Kamperveen is besmettelijke H5N8-variant

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG ? De vogelgriep die donderdag is aangetroffen op een pluimveebedrijf in Kamperveen blijkt de H5N8-variant te zijn. Dat heeft staatsecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zaterdag  via een brief laten weten aan de Tweede Kamer. Vrijdagavond liet Douwe van der Werf van de GGD IJsselland tijdens de informatieavond voor bewoners van Kamperveen en omgeving in het Kamper stadhuis al weten dat het zeer waarschijnlijk om deze variant zou gaan.

Donderdag werd de vogelgriep aangetroffen bij een pluimveebedrijf aan de Leidijk. Vervolgens vertoonden ook dieren van een nabijgelegen eendenbedrijf klinische verschijnselen die passen bij vogelgriep. Daarop werd besloten om in een straal van 1 kilometer preventief te ruimen. Daardoor werden ook bij een derde bedrijf aan de Leidijk de dieren geruimd. Inmiddels is vastgesteld dat het  ook bij het eendenbedrijf om de H5-variant van de vogelgriep gaat. Of ook hier sprake is van de H5N8-variant is nog niet bekend. Volgens verwachting wordt de ruiming zaterdagavond afgerond.

Rondom het getroffen gebied is een zone van 10 kilometer gecreëerd. In dit gebied liggen nog 32 andere pluimveebedrijven. Al deze bedrijven worden onder de loep genomen. De verwachting is dat zondag aan het einde van de dag de resultaten bekend zijn.

In Barneveld is vandaag een bedrijf met circa 8000 eenden uit voorzorg geruimd. Uit onderzoek is gebleken dat dit bedrijf is bezocht door een vrachtwagen die eerder op het besmette eendenbedrijf in Kamperveen is geweest. Staatsecretaris Dijksma wil geen enkel risico nemen. Op dit moment zijn er geen verdenkingen van vogelgriep in Barneveld.

In Duitsland is een wilde eend aangetroffen met de H5N8-variant van de vogelgriep. Twee eenden hadden een laagpathogene vogelgriep. De dieren werden aangetroffen in de omgeving van een kalkoenenbedrijf in Mecklenburg-Vorpommen, waar eveneens de H5N8-variant is aangetroffen.

Dijksma noemt de uitbraak voor de agrarische ondernemers, hun dieren en hun gemeenschappen ?ronduit verschrikkelijk'. ?Families en gezinnen die vaak decennialang aan hun bedrijf hebben gebouwd, zijn in één klap al hun dieren kwijt, met alle emoties van dien. Gemeenschappen leven mee met buren, vrienden en kennissen?, zo laat Dijksma weten.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.