Afbeelding

Vogelgriep op nog twee bedrijven in Kamperveen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPERVEEN - In Kamperveen worden nog twee bedrijven geruimd. Dat is vanmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Kamper stadhuis.

Vanmorgen werd bekend dat er vogelgriep was geconstateerd bij een pluimveebedrijf aan de Leidijk. Nu blijkt ook dat er bij een naastgelegen eendenbedrijf met 15.000 dieren vogelgriepverschijnselen zijn geconstateerd. De dieren vertonen klinische verschijnselen die wijzen op vogelgriep. Vervolgens is besloten om in een straal van 1 kilometer te ruimen. Daardoor worden ook bij een derde bedrijf de dieren geruimd. In het gebied is een noodverordening van kracht.

Er wordt vanmiddag gestart met het ruimen van de dieren. De voorbereidingen zijn vanochtend in gang gezet. Rondom het getroffen gebied is een zone van 10 kilometer gecreëerd. De 34 pluimveebedrijven uit dit gebied worden uitgebreid onder de loep genomen.

Tennekes

De Kamper burgemeester Bort Koelewijn werd donderdag door het Ministerie van Economische Zaken ingelicht dat er ernstige verdenkingen waren over vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Kamperveen. Al snel bleken de vermoedens op waarheid te berusten. Het gaat om de H5-variant. Welke dat precies is, wordt nader onderzocht en later bekend gemaakt. Na Hekendorp en Ter Aar is Kamperveen het derde gebied in Nederland waar de vogelgriep is geconstateerd. Inmiddels is duidelijk dat het in Ter Aar om de HN8-variant, een heel besmettelijke variant van de vogelgriep. Dat geldt ook voor Hekendorp. Beide bedrijven zijn niet met elkaar in contact geweest. De contacten van de getroffen bedrijven uit Kamperveen worden nader onderzocht.

Door de vogelgriep krijgt de gemeenschap van Kamperveen het wederom zwaar te verduren. In 2001 liet de MKZ-crisis diepe sporen na in de gemeenschap van Kamperveen toen verschillende bedrijven werden geruimd. Daarom heeft burgemeester er onder andere bij het Ministerie van Economische Zaken erop aangedrongen om zorgvuldig te communiceren met de getroffen mensen. Vanavond houdt de gemeente vanaf 20.00 uur een informatieavond voor de bewoners van Kamperveen en omgeving.

(door Gerard Meijeringh)

 

 

 

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 16 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 21 uur geleden