College trekt 1.730.000 euro uit voor ondergronds afval storten

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Het college van b en w heeft dinsdag 1.730.000 euro beschikbaar gesteld om alle Kamper wijken te voorzien van ondergrondse afvalcontainers. Het bedrag moet worden gedekt door de besparingen die het nieuwe systeem op gaan leveren. Nu het geld beschikbaar is gesteld kan al in december begonnen worden met de realisatie van de containers in de binnenstad.

In de hele gemeente worden tot 2017 zo'n 200 ondergrondse containers voor restafval geplaatst. In de nieuwe wijken wordt restafval al ondergronds ingezameld. De binnenstad is de eerste wijk die overgaat naar het nieuwe systeem. Vanwege de beperkte ruimte en het monumentale karakter is dit meteen ook de meest lastige wijk om de locaties voor de containers te bepalen. Dit is bepaald in overleg met inwoners. De locaties liggen nu vast.

Volgens het college heet het nieuwe inzamelingssysteem enkele grote voordelen. Ten eerste zou het de inwoners van de gemeente aanzetten tot nog betere scheiding van het afval. Ten tweede is het een efficiëntere wijze van afvalinzameling, de structurele kosten zijn een stuk lager. De maatregel leidt tot een kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte, vooral in de binnenstad, omdat de minicontainers uit het straatbeeld verdwijnen. Tot slot is er sprake van een Arbotechnische verbetering. Omdat de vuilnisophaaldienst niet meer met rode zakken hoeft te werken.

Afvalscheiding
Volgens wethouder Martin Ekker zit Kampen qua afvalscheiding nog steeds onder het landelijk getal van 65 procent, dat wil zeggen dat slechts nog 35 procent van het afval in de restcontainer belandt. Kampen zit op 62 procent. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van 2013. In theorie is het volgens de gemeente mogelijk om nog maar 20 procent restafval over te houden als gemeente. ?Het zou mooi zijn als we in de top tien van de Nederlandse gemeentes konden belanden?, aldus wethouder Ekker. ?Volgens mij zit in de top tien nog geen gemeente boven de zeventig procent. Dus met een beetje inspanning moet dat te doen zijn?.

Per keer kan in de ondergrondse container veertig liter afval aangeboden worden. Dat is minder de huidige die uitgaan van 60 liter. Volgens de gemeente hoeft dat geen probleem te zijn, omdat de raad besloten heeft vanaf januari 2015 ook de drakenkartons en het verpakkingsblik tegelijk met het plastic in te zamelen. Bovendien zijn de zakken van 40 liter volgens het college beter te tillen door oudere mensen en mensen die moeilijk ter been zijn.