Afbeelding

Smokkelen met de erfgrens wordt afgestraft

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Per ongeluk(expres) het hekwerk verzetten waardoor de tuin ineens enkele vierkante meters groter is, of een garage plaatsen op gemeentegrond. Smokkelen met de erfgrens schijnt in de gemeente Kampen veelvuldig voor te komen. Het college van b en w om wil nu maatregelen nemen om de overlast binnen de perken te houden.

In opdracht van de gemeente deed Metafoor Vastgoed in 2013 een onderzoek naar 'oneigenlijk gebruik van de gemeentegrond' door bedrijven en burgers. In veel gevallen gaat het om openbaar groen dat gebruikt is om de eigen tuin uit te breiden.
Volgens Metafoor zijn er in de gemeente ruim 600 adressen die samen zo'n 23.000 vierkante meter grond illegaal bezetten, gemiddeld zo'n 38 vierkante meter per adres. Verder waren er nog 200 adressen die een minimale, of juist een hele grote overschrijding van meer dan 200 vierkante meter hadden. In totaal gaat het om een grondwaarde van rond de zes ton.
De gemeente wil starten met de zogenoemde opschoonactie. Wie tegen de regels in grond in gebruik heeft kan de grond in veel gevallen huren, kopen of teruggeven.
Het eerste jaar wordt Metafoor voor de actie ingeschakeld, omdat het bedrijf de expertise heeft om de plannen tot een goed einde te brengen. Metafoor heeft ervaring met de opschoonacties en kennis van ingewikkelde gevallen zoals die waarbij verjaring een rol kunnen spelen. De volgende jaren hoopt de gemeente de actie zelf verder uit te kunnen voeren.

Opbrengst
De actie houdt een financieel risico in. De 2.500 geschatte werkuren en de werkzaamheden van Metafoor moeten betaald worden. Kosten: respectievelijk 20.200 en 50.00 euro. De post moet gedekt worden uit de verkoop van de gronden. Wil de gemeente verdienen aan de actie, dan het eerste jaar minimaal 95.200 euro binnenkomen. Metafoor schat dat de gronden in totaal zo'n 268.000 tot 581.000 euro op kunnen leveren.
Het college benadrukt dat de mogelijke opbrengst niet het enige motief is om de opschoonactie te ondernemen. De actie geeft volgens het college duidelijkheid aan de burger en de gemeente en zorgt voor een rechtvaardigere behandeling van alle inwoners. Het college houdt rekening met enige weerstand, maar hoopt die weg te kunnen nemen door helder en rechtlijnig te communiceren.
Om de actie te kunnen starten moet de raad nog wel akkoord gaan met het onttrekken van een bedrag van 72.200 euro uit de post onvoorzien 2015.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.