Afbeelding

Jeroen Drost zoekt rust en pure voetbal bij DOS Kampen

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)
KAMPEN ? Als de KNVB groen licht geeft, voetbalt Jeroen Drost binnenkort bij DOS Kampen. De 27-jarige ex-prof is na een roerige periode op zoek naar rust.

Na vele jaren keert Drost terug bij DOS, de club waarbij het allemaal begon. Met deze beslissing lijkt Drost voorgoed afscheid te hebben genomen van het betaalde voetbal. Hij heeft genoeg van het wereldje. ?'Of ik het betaald voetbal ga missen. Nee hoor?, klinkt Drost beslist. ?Ik wil terug naar het pure voetbal. Er is genoeg gebeurd. Ik hou van het voetbalspelletje, maar ik verlang naar een rustig leventje. Ik hoef niet meer in de spotlights te staan. Lekker terug in de maatschappij. Overdag een baan en ?s avonds rustig thuis en geen gezeik. Daar kies ik voor en daar heb ik een goed gevoel bij.?

Vies wereldje
De Kampenaar speelde in negen seizoenen 120 wedstrijden in het betaalde voetbal namens SC Heerenveen, NEC, Vitesse, PEC Zwolle en De Graafschap. In al die jaren beleefde hij verschillende mooie momenten. Zoals het jeugd-WK en Europees voetbal met Vitesse. Dieptepunten waren er ook genoeg. De afgelopen jaren knapte hij steeds meer af op het profvoetbal. ?Het is soms een vies wereldje. Vroeger realiseerde ik me dat niet, maar het ging me steeds meer tegenstaan.?

Jordania
Zoals enkele jaren geleden bij Vitesse. Merab Jordania had net de club uit Arnhem overgenomen en dat bleef niet zonder gevolgen. Spelers afkomstig van Chelsea werden naar voren geschoven. Dat ging ten koste van Drost. De toenmalige Vitesse-trainer John van den Brom zei dat hij iets anders wilde proberen. Tot woede van Drost. Hij miste de eerlijkheid bij Van den Brom en voelde zich onrechtvaardig behandeld. Vervolgens maakte hij de overstap naar De Graafschap, maar dat werd geen succes. Door een ingescheurde knieband kwam hij tot slechts drie wedstrijden. Toen hij vervolgens weer last kreeg van zijn knie, leverde Drost zijn contract in. Ook omdat volgens Drost de sfeer bij De Graafschap niet goed was. ?Ik ging elke dag met tegenzin naar de club en privé liep het ook niet lekker. Alles kwam samen. Dat werkte niet.?

Hoofdklasse
Het afgelopen seizoen speelde Drost bij hoofdklasser CSV Apeldoorn. Daarna probeerde hij weer om hogerop te komen, ook omdat CSV Apeldoorn hem niets meer kon bieden. Er was van verschillende kanten belangstelling. Excelsior had interesse, maar het aanbod van 1200 euro per maand was lachwekkend laag. ?Maar ik snap het wel. Als je komt van CSV Apeldoorn kun je niets eisen.? Bij Emmen kon hij een amateurcontract tekenen. Topklasser BOSO Sneek was een serieuze optie. ?Ik had een keer meegetraind. Alles was geregeld. Toen hoorde ik ineens dat de club nog een sponsor moest vinden. Als dat lukte, kon het doorgaan. Daar had ik geen goed gevoel bij. Afspraken werden niet nagekomen.? Drost kon ook aan de slag in Libanon. Geld was geen probleem. ?Maar als je daar heen gaat, zit je in oorlogsgebied. Dat zag ik niet zitten.?

Wennen
Onlangs hakte Drost de knoop door. Hij vroeg overschrijving aan naar DOS Kampen. Voorlopig is het wachten op goedkeuring van de KNVB. Drost trainde al enkele keren mee met de eersteklasser. Een heel ander niveau dan Drost gewend is. ?Het is me niet meegevallen. Het is een heel jonge groep, eigenlijk te jong, maar dat is het beleid van de club.?
Drost moet naar eigen zeggen wennen aan de veranderende positie van DOS in het amateurvoetbal.  Vroeger was de club een grootmacht, nu heeft de club het moeilijk in de eerste klasse. En dat zie je ook terug in de publieke belangstelling. ?Het is niet meer zo als vroeger. Nu zie je nog maar zo'n honderd man aan de lijn staan.?

Helpen
Maar dat neemt niet weg dat Drost enorm veel zin heeft om bij DOS aan de slag te gaan. Hij wil de club helpen. ?Ik wil lekker voetballen. Of ik met mijn ervaring de jonge jongens bij de hand ga nemen?  Dat ga ik zeker proberen. Die uitdaging wil ik aangaan.? Gelijk waarschuwt Drost voor te hoge verwachtingen. ?Nee, ik ga DOS niet naar het kampioenschap leiden. Dat zou onrealistisch zijn, maar ik wil DOS graag helpen. Wellicht kan ik de technische commissie van dienst zijn om de weg omhoog weer te vinden.?

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.