Afbeelding
Pedro Sluiter

Curator Peters start voorbereiding veiling

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Michiel Satink)
KAMPEN ? De situatie rond scheepswerf Peters, die in april failliet ging, lijkt verder verslechterd. Ook na diverse onderhandelingen over een al dan niet gedeeltelijke overname is er nog altijd geen koper gevonden. De curator heeft inmiddels voorbereidingen getroffen voor een veiling van de bedrijfsinventaris. Daarnaast hebben 176 crediteuren een vordering ingediend ter hoogte van 8 miljoen euro.

Dat blijkt uit het laatste verslag van curator Paul Manning. Ook de laatste maanden is stevig onderhandeld over een doorstart van de activiteiten van Scheepswerf Peters. Er is zeker één geïnteresseerde partij, maar die vindt kort door de bocht dat de verkoopprijs veel te hoog is. Zo is er onenigheid over taxatierapporten ?waarbij een aantal waarderingsuitgangspunten tot zodanige verschillen leiden in uitkomsten dat vooralsnog geen overeenstemming kan worden bereikt?, schrijft de curator. De onderhandelingen gaan de komende tijd gewoon door om toch nog tot een doorstart te komen. Ondertussen heeft de curator opdracht gegeven de veiling van de bedrijfsinventaris op te starten. Zo'n veiling vindt niet plaats voor januari komend jaar.

Vorige maand kwam al naar buiten dat Minath Holding BV en Peters Finance BV failliet zijn verklaard. In Minath zijn de onroerende zaken van Peters ondergebracht, de scheepswerf in Kampen zelf dus. Dus ook het web van bedrijven dat rondom de werf gesponnen is, begint uiteen te vallen. Ook vond er overleg plaats met Leda, de werf in Kroatië waar de onderdelen van de schepen geproduceerd werden. Daar liggen nog stalen delen van de Caranx II, een van de twee schepen in aanbouw, en delen van een kraan. De curator meent dat dit onderdeel is van het faillissement, maar Leda zou ze zelf te gelde willen maken. Het overleg liep spaak, waarop Leda, haar aandeelhouders en bestuurders aansprakelijk zijn gesteld voor de financiële gevolgen van hun acties voor de failliete boedel. Dat is saillant: Leda is namelijk voor de helft in handen van oud technisch directeur Pier Meinderts en voor de andere helft van voormalig algemeen directeur Geert van Voorn. Die laatste bracht zijn onderdelen vlak voor het faillissement weer onder bij de Kroatische vennootschap PMC, een onderneming van zijn partner. Hij verblijft momenteel vermoedelijk in Oost-Europa.

Er is meer nieuws in het verslag. Zo is in het najaar door 176 crediteuren een vordering ingediend voor in totaal ruim 8 miljoen euro. Wie dat zijn, is niet bekendgemaakt. Overeind blijft het beeld dat de werf in de loop der jaren meer en meer voor bank ging spelen voor haar enige opdrachtgever, Canada Feeder Lines. In 2013 draaide Peters nog een omzet van 70,2 miljoen euro, maar dat cijfer zegt weinig. Eind dat jaar had Peters al een vordering opgebouwd van ruim 18 miljoen euro op haar enige opdrachtgever. Dat terwijl de werf zelf amper geld heeft. ABN Amro heeft een vordering op de werf uitstaan van 15,6 miljoen euro. Atradius Credit Insurance heeft een bedrag van 3,3 miljoen euro openstaan.

Van belang voor het slagen van een doorstart of verkoop van Peters is ook het afbouwen van de Caranx I en II. Elk schip vergt een investering van 34 miljoen euro. De Caranx I ligt al half afgebouwd op de Kamper werf. Het is echter al 7 maanden geleden dat de laatste werkzaamheden aan dit schip zijn verricht. Wordt het niet afgebouwd, dan rest slechts de waarde die de schroothandel ervoor over heeft.

Wethouder Van den Belt (links) en Liset Vollebregt van de WachtVerzachter.
Zandloper overhandigd aan wethouder Van den Belt als markering start WachtVerzachter Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Livera alweer 5 jaar terug in Kampen en dat wordt gevierd met 5 dagen met 20% korting Partnerbijdrages 9 uur geleden
Afbeelding
Wijkverpleging IJsselheem, werk dat er echt toe doet Partnerbijdrages 9 uur geleden