Afbeelding
Kees_Out

Kamper muzikant schrijft boek met 101 liedteksten

· leestijd 1 minuut Cultuur

(door Enrico Kolk)
KAMPEN ? ?Het pad, het steen, het onkruid'. Dat is de titel van het boek met 101 liedteksten dat Kampenaar Henk Jans (56) onlangs uitgaf. De titel slaat niet zozeer op de teksten in het boek, maar meer op de oliepastels die de veelzijdige Jans erin heeft laten drukken.

?Het pad, het steen, het onkruid' komt telkens terug in de oliepastels die in veelvoud in het boek staan. Hoewel Jans wel een lied schreef met deze titel, staat dat niet in het boek. Het boek werd gedrukt toen hij 101 liedteksten geschreven had, het lied met dit thema is nummer 106 of 107.

Oorspronkelijk werkte de kunstenaar met het thema ?The road, the stones, the weed'. ?Weed heeft een beetje een dubbele betekenis bij sommigen. Maar bij mij niet omdat ik oorspronkelijk had ik ?em in het pad, het steen, het onkruid had gedaan. In 2009 schreef ik columns op een site, en daar plaatste ik ook schetsen op van mijn hand, die ik in een dummy had gemaakt en daarbij schreef ik columns.?, vertelt de muzikant. ?Als je ?spinselaar' googelt kom je wel op mijn site.?

Surrealistisch landschap
Het boek belt dertig ontwerpen in kleur, getiteld ?Het pad, Het steen, Het onkruid' waarin het silhouet van een man met zijn gitaar, wandelend over een pad, dat leidt door een soms wat surrealistisch landschap en 101 liedteksten. ?Ik heb een paar jaar kunstacademie gedaan. In feite is de kunst zo breed, ik vind het fijn dat ik op natuurlijke wijze een thema gevonden heb waar ik me bij thuis voel. Het geeft mij richting en het biedt ook bepaalde kaders want die gitarist komt telkens terug. En binnen die kaders heb ik alle ruimte om in te variëren en te fantaseren met kleuren en allerlei verschillende taferelen waarin de gitarist terugkomt?, vertelt de bedenker, die zelf ook gitarist is. ?Ik voel me ook wel een beetje verwant met die gitarist. Van hem maakte ik een silhouet op de computer.?

Van de plaatjes maakte Jans eerst schetsen. ?Na de schetsen maakte ik ontwerpen, dertig stuks. En ik schrijf ook liedjes, dus ik heb 101 liedteksten. Dat heb ik gecombineerd in dit boek.? Jans is blij dat hij het boek uitgegeven heeft. ?Het is sowieso een solistisch gebeuren als je een liedjes schrijft of oliepastels maakt?, vertelt Jans. ?Je bent eigenlijk een beetje in jezelf in het praten. Het is wel fijn om dat te delen. Dan krijg je een wisselwerking met het publiek.?

Het boek ligt ter inzage in het Kamper café 't Kroegje in de Geerstraat. Het boek is te bestellen via www.boekenbestellen.nl door te zoeken op Henk Jans.