Integrale reactie 'gepeste' ex-ambtenaar op persbericht gemeente

· leestijd 4 minuten Algemeen

Reactie op persbericht burgemeester Bort Koelewijn:

?Wat pesten is en wat niet, is soms een kwestie van definitie?.

Pesten/intimideren wordt gezien als een ongewenste omgangsvorm. Wat een ongewenste omgangsvorm is wordt gedefinieerd in de Klachtenregeling ongewenste omgangsvormen gemeente Kampen, artikel 1b: ?handelingen/uitlatingen/gedragingen in de werksfeer, die
? tot doel of gevolg hebben dat de werkprestaties van een persoon worden aangetast en/of
? waardoor een intimiderende, vijandige of onaangename werkomgeving wordt gecreeerd?.

Op grond van artikel 1b zijn mijn klachten over pesten/intimidatie en het niet ingrijpen door mijn leidinggevende gegrond verklaard door de LKOG. Een deskundig oordeel door een onafhankelijke landelijke klachtencommissie. Advies: de huidige leidinggevende vervangen door een interim manager en het nemen van gepaste maatregelen jegens de pesters. Ook werd geconstateerd dat bij het K.C.C. sprake is van een disfunctionerend team!

De gemeente Kampen heeft de leidinggevende en de pesters rustig laten zitten. Deze hebben bij monde van het door de gemeente ingehuurd onderzoekbureau INTEND getracht zich te verweren. Elk goed onderzoek bestaat uit hoor en wederhoor. Echter, ik denk dat ze ?vergeten? zijn mij te vragen voordat zij hun al te snelle conclusies aan het College van B & W presenteerden. Burgemeester Koelewijn bevestigt in zijn persbericht de conclusies van INTEND: waar ik de feedback van mijn collega's als intimiderend heb ervaren, had ik dat als een positief en helder leermoment moeten oppakken. Het is niet te geloven: een onafhankelijk VNG-rapport wordt zonder blikken of blozen door onze burgervader zelf overruled.

Bij de allereerste toespraak van burgemeester Koelewijn in het Stadhuis meldde hij iemand te zijn bij wie ?de deur altijd openstaat'. Hij gaf hiermee een signaal van openheid en transparantie naar zijn ambtenaren. In schril contrast hiermee staan de keren dat hij weigerde met mij in gesprek te gaan. Een maand geleden nog werd een dringend verzoek van mij om een gesprek van de hand gewezen. Nu moet ik via de krant vernemen dat ik nog betrokken ga worden bij gesprekken over de verdere afwikkeling van deze zaak. Waarlijk een voorbeeld voor de gemeentelijke organisatie ?waar mensen integer met elkaar omgaan en de individuele medewerker zijn weg goed weet te vinden?.

Burgemeester Koelewijn liet in zijn persbericht weten dat ik het eerste pestslachtoffer ben binnen de gemeente Kampen. Mag ik zijn kennis even aanvullen: ik ben inderdaad het eerste slachtoffer dat zijn mond opendoet over de heersende pest- en intimidatiecultuur binnen de gemeente Kampen. In het interview met Kampen.nl heb ik gemeld het vierde pestslachtoffer te zijn op Publiekszaken. Na mij zijn echter nog twee slachtoffers gevallen. Nummer vijf was degene die de moed had om het voor mij op te nemen bij de Klachtencommissie. Na tien jaar oorlog op de afdeling voelde deze collega zich genoodzaakt haar baan bij de gemeente Kampen op te zeggen, omdat zij zich schaamde voor deze organisatie te werken. Zij was het ook die naar mijn leidinggevende stapte en hem meldde: ?De vraag is niet of Andre zijn werk al dan niet goed doet. Dat doet hij namelijk uitstekend. De enige vraag die hier speelt is of de andere dames hem wel een plek gunnen in dit team?. Op 6 maart jl. had zij overigens een gesprek met burgemeester Koelewijn, waarin zij hem uitvoerig op de hoogte heeft gesteld van de 10-jarige oorlog op de afdeling en het totale gebrek aan capaciteiten bij de leidinggevende. Haar schriftelijke verklaring hierover heeft zij bij hem achtergelaten. De opmerking van de burgemeester slechts op de hoogte te zijn van een pestgeval kan ik daarom niet plaatsen.

Slachtoffer nummer zes is de collega, die nog steeds binnen het K.C.C. werkzaam is. Zij durfde niet te getuigen voor de LKOG uit angst voor de ernstige consequenties voor haarzelf. De Klachtencommissie riep haar echter wel als getuige op. Deze collega bevestigde aan de klachtencommissie dat ik ben weggepest. Zij was ook degene die mij begeleid heeft tijdens mijn ?tweede inwerkperiode'. Naar aanleiding van laster van mijn collega's dat ik mijn werk niet goed deed werd zij een maand lang ingepland om te controleren of de beweringen van mijn collega's klopten. Na een week gaf zij haar opdracht al terug aan mijn leidinggevende. Zij stuurde hem een verslag, waarvan de strekking was dat er niets mis was met mijn werk. Van de kant van mijn leidinggevende bleef het vervolgens stil. Laat staan dat hij iemand aansprak op kwalijke gedragingen of uitingen jegens mij of mijn werk. Tijdens de zitting van de bezwarencommissie, bij wie ik bezwaar aantekende tegen het niet verlengen van mijn contract moest mijn leidinggevende aan de commissie toegeven, dat de inhoud van het betreffende verslag ?positief' was. Helaas was het betreffende verslag ?zoek' geraakt. Mijn leidinggevende benadrukte echter dat het verslag niet bij de officiele beoordelingsprocedure hoorde. Bovendien ?had ik niet om een verslag gevraagd? verklaarde mijn leidinggevende tegenover de bezwarencommissie.

Nog een kanttekening. Op het Stadhuis is het een publiek geheim dat een van de ambtenaren op het Gemeentearchief zeker vijf collega's heeft weggepest. Uiteindelijk is de boosdoener verwijderd, maar kreeg deze wel ?een zak met geld' mee.

Ook wil ik ?met diens uitdrukkelijke toestemming- anoniem een professional citeren, die uit hoofde van zijn functie met vele gemeenten werkt, waaronder de gemeente Kampen. ? Andre, wij hebben in ons werk met veel gemeenten te maken. Wat ons opvalt is dat de gemeente Kampen met kop en schouders boven de anderen uitsteekt als het gaat over slechte arbeidsverhoudingen. Gekonkel en gemenigheid zijn troef. Er lopen momenteel acht rechtszaken tegen de gemeente Kampen in verband hiermee. Toen ik in de Brug van 30 september jl las dat de gemeente Kampen een bronzen plak had behaald voor ?goed werkgeverschap' heb ik heel hard moeten lachen?.

Tenslotte: een paar jaar geleden stond de stad Utrecht op zijn kop. Burgemeester Aleid Wolfsen verkeerde in zwaar weer vanwege het niet adequaat optreden tegen de pesters van een homostel in een volkswijk van Utrecht. Bij burgemeester Koelewijn blijkt het nog erger te zijn: zelfs binnen zijn eigen Stadhuis weet hij geen veilige (werk-)omgeving te garanderen voor zijn medewerkers. Daar past wat mij betreft maar een woord voor: stuitend."

André Horstink

Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 18 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05