Afbeelding

Koelewijn nuanceert verhaal gepeste ex-ambtenaar

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Waar ligt de grens tussen pesten en het geven van feedback? Die vraag lijkt volgens de gemeente centraal te staan bij de problemen die André Horstink ervoer tijdens zijn werk op het Kamper gemeentehuis. Horstink beweert dat zijn collega's hem stelselmatig treiterden, terwijl hij volgens burgemeester Bort Koelewijn vooral is aangesproken op zijn functioneren binnen de organisatie. Koelewijn baseert zijn conclusie op het onlangs uitgebrachte rapport van INTEND die onderzoek deed binnen de organisatie.

Horstink zocht de afgelopen maanden op talloze manieren de publiciteit. Hij maakte een twitteraccount, een Facebookpagina, een weblog (alexjuul12.wordpress.com), hij werkte mee aan een magazine over pesten, en werd geïnterviewd door talloze media, zoals onlangs het NRC. Dat allemaal om aan de buitenwereld te laten zien wat hem op het gemeentehuis is overkomen.
Wat voorviel, is in de pers breed uitgemeten: geroddel achter zijn rug, intimidaties, forse kritiek op kleine foutjes, collega's die hem negeren, stelselmatige karaktermoord met als eindresultaat het niet verlengen van zijn contract. Althans, dat is de lezing van Horstink die in februari van dit jaar bijval kreeg van de Landelijke Klachtencommissie Ongewenst Gedrag (LKOG). De commissie onderzocht de klacht en verklaarde hem gegrond. Bovendien oordeelde de LKOG dat Horstinks leidinggevende eerder had moeten ingrijpen.
Volgens de gemeente, die tot dit rapport niet op de zaak wilde reageren 'om de medewerker niet te beschadigen', is het onderzoek uit dit rapport echter vrij eenzijdig uitgevoerd. ?Er is vooral gekeken naar de verklaring van de klager zelf?, aldus Koelewijn. ?Zijn functioneren is bijvoorbeeld niet meegenomen?
Het college liet direct na het advies van de LKOG een onderzoek doen door bureau INTEND dat gespecialiseerd is in psychische problematiek in relatie tot gewenste omgangsvormen. Dit bureau kwam volgens het college tot een andere conclusie.

Feedback
Koelewijn: ?Wat pesten is en wat niet, is soms een kwestie van definitie. Betrokkene blijkt meerdere malen, door meerdere collega's, te zijn aangesproken op zijn functioneren. Wij stimuleren onze medewerkers om dat te doen. De een ervaart deze feedback als een helder en duidelijk leermoment, waar ze dankbaar voor zijn. De ander ziet het als intimiderend. Dat lijkt ook hier het geval.?
Dat de kijk van het college en INTEND op de kwestie afwijkt van die van Horstink en van de LKOG, betekent volgens het college niet dat zij de adviezen ten aanzien van pestgedrag niet serieus neemt. ?We gaan kijken wat verbeterd kan worden. Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken naar de juiste wijze om collega's aan te spreken op hun gedrag. Zowel naar de manier, als de veelvuldigheid.?
Koelewijn benadrukt tot slot dat wat hem betreft de gemeentelijke organisatie een werkomgeving moet zijn, waarin medewerkers prettig kunnen functioneren. ?Eén ding is zeker, pesten hoort daar niet bij!? Hij merkt op dat tot op heden pesten nog nooit 'structureel' naar voren is gekomen in de organisatie. ?Wij hebben al tien jaar een protocol tegen ongewenst gedrag en dit is de eerste keer dat wij het tegenkomen. We nemen de aanbevelingen over, maar merken op dat de werkelijkheid genuanceerd ligt.?








Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 16 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 18 uur geleden