Afbeelding

TOG-secretaris Teun de Man krijgt erespeld KNSB

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN ? IJsclub TOG heeft zaterdag het 125-jarig jubileum gevierd met een jubileuminloop. Hoogtepunt was het uitreiken van een erespeld van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond aan secretaris Teun de Man van TOG.

Teun de Man kreeg de onderscheiding, omdat hij al 25 jaar bestuurslid is van TOG. De Man was tien jaar algemeen bestuurslid en nu al weer vijftien jaar secretaris. Het TOG-bestuurslid, die al veertig jaar lid is van TOG, was blij met de erespeld, maar ook niet meer dan dat. ?Ik hou ervan om iets te doen voor de gemeenschap. ?

De Man was de afgelopen tijd druk met de organisatie van het jubileumprogramma, een onderwerp dat hij veel belangrijker vindt dan een erespeld. Het programma begon op 4 november met een symposium, dat TOG organiseerde in samenwerking met Sportraad Kampen. Gastspreker was oud-schaatscoach Ab Krook. ?Hij had een heel leuk verhaal over zijn ervaringen met veel leuke anekdotes. Ik vond het wonderlijk hoe druk het symposium is bezocht. Het was helemaal vol met veertig bezoekers.? Zaterdagmiddag was er een schaatsclinic voor kinderen tot en met twaalf jaar van TOG-leden in de schaatshal in Dronten. Veertig kinderen deden daar aan mee.

Het slotstuk was de jubileuminloop, die zaterdag begon vanaf 16.30 uur. De inloop werd opgeluisterd door Teun Boxum. De Man kreeg de onderscheiding opgespeld van deze KNSB-bestuurder. Boxum sprak vaneen roemruchte geschiedenis in Kampen van veel ijswedstrijden op natuurijs. Ondanks het feit dat kunstijsbanen de plaats van natuurijsbanen hebben overgenomen als wedstrijddecor is de stellige overtuiging van Boxum dat natuurijs altijd de moeder van de schaatssport zal blijven. Als cadeau overhandigde hij ook nog een soort jubileumtrofee aan TOG-voorzitter Roel Mateboer. ?De KNSB heeft niets speciaals voor verenigingen die 125 jaar oud zijn. Daarom heb ik zelf iets laten maken?, aldus Boxum.

Tennekes