Kampen positief over omstreden methode voor werklozen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Het college van b en w is tevreden over de methode WorkFast die gebruikt wordt om mensen met en bijstandsuitkering zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. De methode bevalt zo goed dat gekeken wordt hoe, en of, hij in de toekomst in eigen beheer uit te voeren valt. Negatieve geluiden over de methode uit de samenleving en in de media acht het college ongegrond.

In 2013 ontving de gemeente 12 klachten over WorkFast terwijl er 236 werkzoekenden het traject ingingen. In 2014 waren dat 150 werkzoekenden met in totaal 7 klachten. Volgens het college waren de meeste klachten onterecht. De klachten gaan vooral over de behandeling van de deelnemers aan WorkFast. Volgens het college is de methodiek er één van aanpakken en dat vergt het nodige van de deelnemers. ?Dat valt niet altijd goed, maar het is nooit de bedoeling dat de deelnemers de aanpak als intimiderend ervaren?, aldus de gemeente.
Volgens Wethouder Gerrit-Jan Veldhoen kan de methode confronterend zijn. De betrokkene krijgt tips over alle aspecten van de die het vinden van een nieuwe baan in de weg kunnen staan. Hieronder vallen soms ook persoonlijke dingen als het uiterlijk van de werkzoekende. ?Daarbij is het van belang goed te bedenken hoe de boodschap afgegeven wordt, om te voorkomen dat de client zoiets heeft van: 'waar bemoei je je mee?'?
De gemeente heeft naar aanleiding van de klachten over WorkFast kritisch naar de methode gekeken en zegt de communicatie verbeterd te hebben. Cliënten krijgen eerst een gesprek en worden geïnformeerd over en voorbereid op de nieuwe situatie. Zo is de schok minder groot. De eis van vijf sollicitaties per dag is niet meer van toepassing. Die eis leidde door heel het land tot veel beroering, omdat hij door veel cliënten als onrealistisch hoog ervaren werd.

Hoge uitstroom
Het uitstroompercentage bij WorkFast is zeer hoog. Dat komt volgens wethouder Veldhoen ook doordat alleen personen die een hoge kans op een nieuwe baan hebben, voor het traject in aanmerking komen. In 2013 lag de uitstroom op 80.1 procent. In de eerste helft van 2014 op 76 procent.
Het college spreekt dan ook van een groot succes. ?Wij menen te kunnen stellen dat iedere euro die op deze wijze wordt ingezet in een veelvoud wordt terugverdiend aan bespaarde bijstandsuitkeringen.? Bovendien is het maatschappelijk effect van belang.
Uit een snelle vragenlijst ingevuld door cliënten blijkt dat de methode in 2014 gemiddeld een 7,4 krijgt. Volgens de gemeente worden onder andere het luisterend oor, de motiverende werking van de ondersteuning en de tips bij het schrijven van een cv gewaardeerd.
Re-integratiebedrijf WorkFast claimt een harde, maar succesvolle methode te hebben bedacht om die bijstandstrekkers weer aan het werk te krijgen. Een uitkeringsgerechtigde wordt tijdens het traject voortdurend op de huid gezeten, zodat hij of zij zo snel mogelijk weer aan het werk gaat.

(door Nick de Vries)

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 9 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 14 uur geleden