Afbeelding

Rubriek Stedelijk Museum: Slabakken

· leestijd 1 minuut Cultuur

Twee fraaie, identieke en vrijwel gave slabakken van Chinees porselein. Althans in de inventaris staan ze te boek als slabakken, maar je kunt ze natuurlijk ook voor andere dingen gebruiken. De twee afgebeelde slabakken zijn zo gaaf dat ze vermoedelijk nooit gebruikt zijn, maar louter en alleen een decoratieve functie hebben gehad. Ze zijn in onderglazuur blauw uitgevoerd en hebben een licht spreidende, gecontourneerde en iets geschulpte rand. De hoeken zijn afgeschuind. In het plat met een dubbele omranding is een tuin met bloemen te zien, een hekje,een rots en twee pauwen. Gezien de verentooien van beide pauwen betreft het hier twee hanen. Opvallend is dat de aanvliegende pauw een beetje naïef weergegeven is. Zijn staartveren tonen eerder armoedig dan imponerend. Beide schalen vallen in de categorie 'chine de commande', hetgeen staat voor porselein dat op bestelling gemaakt is. Het betreft dan vaak porselein met minder gangbare voorstellingen. Dit porselein is in het algemeen duurder dan het overige porselein omdat de Chinese porseleinschilders dan af moesten wijken van de wat routinematige stijlen die zij gewend waren. In het geval van chine de commande werkte de Chinese porseleinschilder veelal aan de hand van een voorbeeld ? bijvoorbeeld een prent ? die hij dan kopieerde. De afgebeelde ?Slabakken' maken deel uit van de collectie van het Stedelijk Museum Kampen. Wilt u het museum steunen? Word dan vriend via HYPERLINK "http://www.stedelijkmuseumkampen.nl" www.stedelijkmuseumkampen.nl.

Bijschrift foto: Slabakken Onbekende maker, porselein, H 8 cm, B 25,5 cm, L 30 cm, ca. 1740-1750. Collectie: Stedelijk Museum Kampen.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 13 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen gisteren
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen gisteren
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 28 mrt, 06:57
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57