Afbeelding

Zomerbedverlaging IJssel mag doorgaan

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG ? De Raad van State heeft woensdag de bezwaren van twee agrarische bedrijven tegen de zomerbedverlaging van de IJssel afgewezen. Daarmee is groen licht gegeven voor het project dat ten doel heeft om de waterstand in de IJssel te verlagen en overstromingen te voorkomen.

De uiterwaarde wordt afgegraven over een lengte van ruim zeven kilometer tussen de Molenbrug bij Kampen en de Eilandbrug. Beweiding en bemesting van de uiterwaarde Zalkerbosch wordt verboden. In het gebied wordt ruimte gegeven voor natuurontwikkeling en waterberging.

Een van de agrarische bedrijven aan het Veerpad in Zalk moet hiervoor 11 hectare grond opgeven. De pachter van die grond vindt dit onnodig, omdat de natuurontwikkeling ook kan plaatsvinden zonder grote ingreep voor zijn bedrijf.

Maar de Raad is het met de gemeente Kampen eens dat de natuurontwikkeling niet kan samengaan met agrarische activiteiten in de nabije omgeving. Het gaat om de ontwikkeling van hardhoutooibos en stroomdalgrasland. Dat zijn twee zeldzame en zwaar beschermde natuursoorten die erg gevoelig zijn voor stikstof van agrarische bedrijven.

Volgens de Raad mag de gemeente Kampen de natuurontwikkeling zwaarder laten wegen dan de belangen van het agrarische bedrijf. Bovendien zal het bedrijf gecompenseerd worden door het verlies aan pachtgronden. Hij kan andere gronden krijgen of financieel schadeloos worden gesteld.

Een agrarisch bedrijf aan de Zalkerdijk klaagde over beperking van zijn bedrijfsvoering. Een uitbreiding wordt nu onmogelijk gemaakt en hij vreest dat hij moet inbinden vanwege teveel uitstoot van stikstof. Maar volgens de Raad kan het bedrijf zijn bestaande activiteiten gewoon voortzetten. En uitbreiden kon toch al niet vanwege de aanwezigheid van andere beschermde natuur in de buurt van het bedrijf.

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 8 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 10 uur geleden