Afbeelding

Calvijn en horloges

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

In het midden van de 16de eeuw brak de 27-jarige Johannes Calvijn met de Rooms Katholieke kerk en vluchtte naar Geneve, Zwitserland. Veel Hugenoten volgden hem. Als gevolg van de kerkhervorming werden sieraden in de ban gedaan. Goud, zilver, armbanden en hangers hadden geen plaats meer in de kerk. Goudsmeden en juweliers werden gedwongen een nieuw beroep uit te oefenen. Een uitstekend alternatief was het maken van horloges. Het was het perfecte beroep voor de hoog ontwikkelde vakmensen. Veel horlogemakers verhuisden naar het noorden, zo ook Claude Bernard.

In de hoogvlakte van de Jura vond hij aan de grens met Frankrijk de ideale plaats waar hij zijn atelier begon. Als ode aan zijn geboorteplaats, noemde hij dit ?Les Genevez'. Gedurende de zomer werkte Bernard, net als vele anderen, als boer om de kost te verdienen. Tijdens de lange, witte wintermaanden produceerde Bernard de mooiste meesterwerken. Het originele huis uit de 16e eeuw, waar horlogemakers hun kennis en gereedschap deelden, bestaat nog steeds. Claude Bernard wordt hierin geëerd als patroon van dit al meer dan 450 jaar oude instituut.

In de eeuwenoude traditie worden de exclusieve Claude Bernard horloges nog steeds met passie voor het horlogevak in ?Les Genevez' geproduceerd. De horloges van Claude Bernard staan bekend om betaalbare exclusiviteit en Zwitsers vakmanschap. Juwelier Daniëls in IJsselmuiden is dealer van Claude Bernard. De hele maand november maakt u bij Juwelier Daniëls kans om het aankoopbedrag van uw horloge contant terug te winnen. De trekking is zaterdagmiddag, 29 november.

Daniëls IJsselmuiden
Markeresplein 7

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 15 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 20 uur geleden