Afbeelding

Parkeermeters binnenstad zijn bron van ergernis

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN ? ?Een Kamper Ui', ?het oude systeem was beter' en ?het duurt onnodig lang'. De kwalificaties van het nieuwe parkeersysteem met kentekenregistratie in de Kamper binnenstad zijn niet heel lovend. Althans niet als je het vraagt aan de mensen die gehoor gaven aan de oproep van weekblad De Brug om hun mening erover te geven.

Eerder al liet ook voorzitter Fré Helleman van de Ondernemersvereniging Kampen (OVK) zich kritisch uit over het parkeren in hartje stad. Hij is een pleitbezorger voor universele parkeerautomaten in heel het land, zij het dat hij weet dat dit dan meer een Haagse aangelegenheid is. ?Zodra er ergens nieuwe automaten komen is het altijd even wennen, daar is niets bijzonders aan. Maar het zou toch mooi zijn als je in elke Nederlandse stad een vergelijkbaar systeem hebt.?

In Kampen is dus gekozen voor automaten waarbij je je kenteken moet invoeren. Vervolgens moet je nog wel het bonnetje uitprinten en dat achter het raam plakken. Anders gezegd staat de kentekenregistratie niet voor een (volledige) digitalisering.

?Net als in het verleden'
Berry Sleurink zegt over het systeem: Ikzelf, en velen met mij, begrijpen niet waarom onze gemeente het parkeren tot een ergernis maakt. Het duurt onnodig lang. Ik heb meegemaakt dat er vier wachtenden voor me waren en heb oudere mensen zelfs al moeten helpen omdat ze er niet uitkwamen. Niemand kan mij vertellen wat nou eigenlijk het nut ervan is. Is het nou werkelijk alleen om te voorkomen dat mensen hun kaartje kunnen doorgeven, mocht er nog wat parkeertijd over zijn? Voor de rest moet je namelijk ook gewoon dit kaartje achter je voorruit leggen, net als in het verleden. Het lijkt wel weer een ?Kamper Ui'.?

?Het oude systeem was beter dan het nieuwe?, constateert Jitte Postuma. ?Het duurt veels te lang om alles in te voeren. Vanmorgen nog (22 oktober red.) heb ik geprobeerd te parkeren op het Muntplein en ik had al problemen met het invoeren van mijn kenteken. Gaf elke keer een verkeerde letter. Snel weer terug naar het oude systeem.?

Henk van der Steege windt er geen doekjes om en noemt de nieuwe parkeermeters een ?ramp'. ?Dan ben ik mijn kenteken weer vergeten als ik bij de meter ben. Het grootste probleem vind ik echter als het donker is . Je ziet helemaal niets op de meter. De grote parkeerplaats bij het station is wel goed, maar als je slecht ter been bent is het nog wel een heel eind lopen. Goede parkeergelegenheid is van levensbelang voor de Kamper middenstand en horeca.?

Helleman vindt met name dat parkeren in de binnenstad langer moet kunnen dan de twee uur die op veel plekken geldt. Daarnaast is hij voor een betere routing. ?Op de La Sablonièrekade kan ik vaak zaterdags nog prima parkeren en ook bij het politiebureau is veel plek. Vandaaruit loop je zo de brug over de stad in. Veel mensen weten dat alleen niet en daarom zou betere bebording helpen?, aldus Helleman die tot besluit nog zijn verbazing uit over het verhogen van de tarieven met vijf procent. ?Dat vind ik veel voor een periodieke verhoging en dat zou niet moeten kunnen.?

(door Christiaan Schutte)