Opinie Mister M: Geen gemis aan geuren

· leestijd 2 minuten Algemeen

De herfst is in aantocht. Je voelt het, je ziet het, je ruikt het. Of toch niet? Hij kwam wel aarzelend. Afgelopen zomer was het af en toe te heet. Nu genoten we afgelopen weekeinde nog door het broeikaseffect. En er hangen meer dan alleen herfstgeuren in de lucht. Sommige onaangename geuren moeten we dulden voor het broeikaseffect. Aan geuren kent Kampen geen gemis. Helaas gaan we andere dingen zeer missen.

Rond de Noorderkerk hangt een lijkgeur. Anderhalve week geleden vond daar een uitvaartdienst plaats ? van de kerk zelf! Voorlopig sluit de knusse en goed bezochte kerk haar deuren. Als in de lente iedereen eraan gewend is, volgt een definitief besluit. Bijna een eeuw geleden begon de Noorderkerk als zendingspost voor Brunnepe. De zending is geslaagd maar zendingswerk is nooit voltooid. Wijlen ds. Eijsenga en huidig ds. Dekker ijverden met succes voor een actieve en levendige kerk aan de Noordweg. De Hervormde Gemeente moet echter gaan snijden in eigen vlees en dat kost ledematen. Het zou een groot gemis zijn om de Noorderkerk mogelijk eraf te hakken. De Synodaal-Gereformeerde Westerkerk mag dan geheel Kampen Noord gaan bedienen. Inclusief de hervormden die dan een toontje lichter moeten gaan zingen. Of zij gaan de lege plekken in de onpersoonlijke Broederkerk vullen. Daarheen worden de kerkgangers gedirigeerd. Ouderen kunnen gebruik maken van de auto-ophaaldienst. De smalle verkeersstructuur van de binnenstad leent zich daar niet voor. Dat zal een gevaarlijk gekrioel langs de Burgel worden. Wel zou het een bijdrage leveren aan het prettige broeikaseffect. Alle kleine beetjes helpen. Op andere dagen kan de auto-ophaaldienst misschien ouderen naar de bibliotheek gaan brengen. De nieuwe huisvesting in de Van Heutszkazerne maakt de bieb voor hen onbereikbaar.

Aan de IJsselkant van de binnenstad hangen bij tijd en wijle nostalgische geuren. Geuren uit oude tijden van de sigarenfabriek en de koffiebranderij. Vorige maand werd dit verkeerd geïnterpreteerd en sloeg iemand brandalarm. Zou dit een toerist geweest zijn met gemis aan kennis over de Kamper geuren? Of een nieuwe Kampenaar die de integratiecursus gemist heeft? Claudia de Breij miste geen geuren bij haar bezoek aan Kampen. In de Stadsgehoorzaal begaf zij zich twee avonden als astronaut in de ruimte ? boven het podium. Het heelal mist een eigen geur want vacuüm kun je niet ruiken. Claudia beklaagde zich humoristisch maar indringend over het gebrek aan visie bij onze leiders. Met weemoed haalde ze John F. Kennedy aan die in 1962 in een bevlogen toespraak riep: ?We choose to go to the moon?. Volstrekt niet realistisch en verre van haalbaar, zo leek het. Toch werd dat het streven. Dat getuigt pas van visie. Een groot gemis bij onze huidige politiek leiders. Van onze Rutte hoeven we alleen maar een nieuwe auto te kopen en normaal te doen. Claudia miste echter één ding. Haar droom om als eerste vrouw op de maan te arriveren komt misschien toch uit. Want met Rutte en consorten gaan we met z'n allen naar de maan!

Mister M

Contact: Krabbels@MrM.nl
Of (archief in eigen beheer):
http://www.Facebook.com/gekrabbel