Afbeelding

Koelewijn over brand: 'Gemeente was consistent in haar berichtgeving'

Algemeen

KAMPEN - Volgens burgemeester Bort Koelewijn is de gemeente tijdens de brand bij Regelink voortdurend consistent geweest in haar berichtgeving. Dat antwoordde hij donderdagavond tijdens de raadsvergadering toen vragen gesteld werden over vermeende tegenstrijdige berichtgeving over de aanwezigheid van blauwzuurgas.

Volgens Koelewijn is de beeldvorming over de tegenstrijdige informatie ontstaan doordat burgers informatie halen uit Twitterbronnen die niet als autoriteit gelden. Want 'ja' de brandweer heeft gezegd dat er geen blauwzuurgas aanwezig was in de rook, maar die informatie was alweer achterhaald toen hij, naar eigen zeggen een half uur na de brandweer, meldde dat die er wel was. Er was dus geen sprake van tegenspraak, maar van hernieuwde inzichten.
Koelewijn benadrukt dat de gemeente Kampen tijdens een crisis de autoriteit is en dat burgers dus ook moeten vertrouwen op de informatie die via de gemeente via Twitter, de website of een ander kanaal verspreid wordt.
Koelewijn ging ook nog in op de beslissing om slechts twee sirenes af te laten gaan. Het was volgens hem niet nodig om dat voor de hele gemeente te doen, omdat de rook alleen voor de nabije omgeving schadelijk kon zijn. Daarom is slechts gekozen voor het zogenaamde effectgebied. Wel heeft hij geconstateerd dat één sirene het niet deed.
De raad leek overwegend tevreden met de beantwoording van de burgemeester. Het verloop van de crisis wordt binnenkort met de raad geëvalueerd.

(door Nick de Vries)