Afbeelding

Wel giftig blauwzuurgas vrijgekomen bij brand Regelink

Algemeen

KAMPEN - Gemeentewoordvoerder Robert van Vliet bevestigt dat er bij de brand bij Regelink blauwzuurgas vrijgekomen is. In de media was hierover nogal wat verwarring omdat burgemeester en brandweer elkaar tegen leken te spreken. De brand was om 13.00 uur onder controle.

De verwarring ontstond volgens van Vliet doordat op verschillende momenten metingen gedaan zijn. Niet op ieder moment was het blauwzuurgas te meten. Op het hoogtepunt van de brand was dat wel het geval.
Volgens van Vliet is het gas op korte termijn pas schadelijk als personen een ruim een uur lang intensief aan worden blootgesteld. "Dan kun je hoofdpijn krijgen en misselijk worden." Over de schadelijke gevolgen van de stof op lange termijn kan Van Vliet op dit moment nog niets zeggen.
De gemeente heeft hierop direct nadat bekend werd dat de stof aanwezig was gehandeld. De vier bedrijven in directe omgeving van Regelink is gevraagd om de bedrijfsactiviteiten te staken. Het advies voor de directe omgeving is nog steeds: houd ramen en deuren gesloten, zet ventilatiesystemen uit en blijf binnen.

De bluswerkzaamheden duren waarschijnlijk nog de hele dag.