Afbeelding
Janneke Bakker

VAR-verklaring vaarwel

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De zzp'ers (zelfstandige zonder personeel) komen de laatste maanden veelvuldig in het nieuws. Het gaat dan om zzp'ers die in de zorg werken, over het pensioen voor zzp'ers en over een soort WW voor zzp'ers.
Maar er is ook nieuws voor de opdrachtgevers van zzp'ers. In de belastingplannen voor 2015 wordt de zogenaamde VAR-verklaring afgeschaft. VAR betekent ?verklaring arbeidsrelatie?. De huidige VAR-verklaring wordt vervangen door de BGL (Besluit Geen Loonheffing). Er zijn een 4 soorten VAR-verklaringen. Twee VAR-verklaringen, de VAR-WUO en de VAR-dga, geven aan de opdrachtgever van de zzp'ers een vrijwaring van inhoudingsplicht voor de loonheffingen. Alleen als achteraf blijkt dat de VAR op onjuiste gronden is afgegeven, dan kan de Belastingdienst alleen bij de opdrachtnemer de belasting en premies naheffen. De opdrachtgever blijft buiten schot. Met de komst van de BGL wordt deze vrijwaring beperkt en kunnen opdrachtgevers ook aansprakelijk gesteld worden!
Anders dan de VAR bepaalt de BGL alleen of de opdrachtgever wel of geen loonheffingen hoeft in te houden. Op de BGL die door de Belastingdienst wordt afgegeven worden vermeld de soort werkzaamheden, de wijze waarop wordt gewerkt en de condities waaronder wordt gewerkt. De opdrachtgever moet controleren of de inhoud van de beschikking, die is ingevuld door een opdrachtnemer, overeenkomt met de feitelijke situatie. Alleen als hiervan sprake is, heeft de opdrachtgever de zekerheid om gevrijwaard te worden van inhoudingsplicht voor loonheffing en premies. Is dat niet het geval, dan vervalt de rechtszekerheid die aan de BGL mag worden ontlenen. De opdrachtgever dient dan zelf nader te onderzoeken of hij een inhoudingsplicht heeft.
Wat niet verandert is dat u als opdrachtgever een kopie van de beschikking inclusief een kopie identiteitsbewijs van de zzp'er in uw administratie moet bewaren.
De zzp'er, vraagt via een nieuwe interactieve webmodule de BGL aan. Hierin zal de opdrachtnemer diverse vragen moeten beantwoorden over het ?zelfstandig ondernemerschap'. De opdrachtnemer kan de BGL voor meerdere opdrachten gebruiken, mits deze opdrachten dezelfde soort werkzaamheden behelzen en de wijze waarop en de condities waaronder deze worden verricht niet verschillen.
De datum waarop de BGL wordt ingevoerd is nog niet bekend. De verwachting is dat dit in de loop van 2015 zal zijn. Tot die datum blijft de huidige systematiek van de VAR bestaan.
De VAR die is afgegeven voor het jaar 2014 kan ook gebruikt blijven worden in 2015 (tot aan datum inwerkingtreding BGL), indien hetzelfde soort werk wordt gedaan onder dezelfde omstandigheden.
De BGL is in het leven geroepen om onder zzp'ers het ?kaf van het koren? te scheiden. De Belastingdienst gaat strenger controleren op een dergelijk verkapt dienstverband. De BGL heeft echter niet alleen gevolgen voor de zzp'ers, maar ook voor hun opdrachtgevers. Zij worden mede-aansprakelijk voor de juistheid van de BGL.

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 16 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 18 uur geleden