Afbeelding

Rubriek Stedelijk Museum: Kaarslicht

· leestijd 1 minuut Cultuur

Een klein schilderij van slechts 15 bij 13 cm. De aandacht wordt direct naar het licht getrokken: het vuur in de openhaard en de brandende kaars op tafel. Een oude man staat naast de tafel, zijn linkerhand reikt naar de kaars. Als hij het licht net ontstoken heeft, is dat wel laat want het is erg duister in de ruimte. Wie beter kijkt ziet dat de man in zijn rechterhand een Goudse pijp vasthoudt. Vermoedelijk is hij van zins een lekker pijpje te gaan roken en onttrekt hij vuur daarvoor aan de kaars op tafel.

Rechts aan de tafel zit ? of beter: hangt ? een oude vrouw. Voor haar ligt een groot boek op tafel, maar de lectuur boeit blijkbaar niet, want de dame in kwestie lijkt half te slapen. Achter de kaars staat een karaf, maar die lijkt er alleen maar voor de sier te staan: glazen of bekers zijn nergens te bekennen. De man en vrouw zijn niet alleen in de kamer. Rechts achter de kaars zijn vaag de contouren zichtbaar van een vrouw die het beeld uit lijkt te lopen.

Het geheel is geen topschilderij, maar voor wie de tijd neemt om goed te kijken valt er veel op te zien.

Het afgebeelde ?Interieur bij avond' maakt deel uit van de collectie van het Stedelijk Museum Kampen. Wilt u het museum steunen? Word dan vriend via www.stedelijkmuseumkampen.nl

Bijschrift foto: Interieur bij avond, Onbekende maker, olieverf op paneel, 15 X 13 cm, 19e eeuw. Collectie: Stedelijk Museum Kampen.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.