Motie van treurnis over sociaal plan sportfondsen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Pascal Jacobs (D66) dient over twee weken een motie van treurnis in bij de gemeenteraadsvergadering over de gang van zaken rond het sociaal plan voor het personeel Sportfondsen BV.

Onlangs besloot de raad een krediet van maximaal twee miljoen hiervoor ter beschikking te stellen. Bij de besluitvorming rondom de zwembaden was de raad tot nu toe echter steeds ervan uitgegaan dat het plan de gemeente rond de vier ton zou kosten. D66 spreekt zijn treurnis uit over het feit dat het voormalige college verkeerde verwachtingen heeft gewekt rondom de hoogte van dat bedrag.

Volgens D66 heeft de raad geen afgewogen keuze kunnen maken betreffende de uitvoering van het sociaal plan, alsmede met betrekking tot de vraag wie daar de verantwoordelijkheid voor moet dragen. ?Als we eind 2013 hadden geweten dat de schadepost zo hoog zou kunnen oplopen, dan had de raad zich misschien wel een paar keer bedacht voordat ze de verantwoordelijkheid voor het sociaal plan op zich had genomen?, zegt fractievoorzitter Pascal Jacobs. ?Wellicht hadden we bij de aanbesteding voor het nieuwe zwembad dan ook de verantwoordelijkheid voor plan kunnen neerleggen bij de nieuwe exploitant. De inschrijvers hadden dan zelf kunnen aangeven hoe ze de personeelskwestie tot een adequate en aanvaardbare oplossing zouden kunnen brengen. Het gevolg daarvan zou kunnen zijn geweest dat de gemeente Kampen dan per saldo flink goedkoper uit zou zijn geweest. Die kans hebben we nu gemist.?

In een brief aan de raad windt de ondernemingsraad van Sportfondsen Kampen BV er geen doekjes om: ?U bent als raad waarschijnlijk of eigenlijk vrijwel zeker op het verkeerde been gezet'. D66 heeft dat gevoel ook. Daarnaast vinden de Kamper Democraten dat de raad niet snel genoeg geïnformeerd is toen bekend werd in het onderhandelingsproces dat het sociaal plan de gemeente uiteindelijk misschien wel 2 miljoen euro zou gaan kosten. De nieuwe informatie met betrekking tot de kosten van het sociaal plan bereikte de raad pas toen de financiering van het sociaal plan al ter besluitvorming voorlag.