Nieuwe methode voor onkruidbestrijding

Algemeen

KAMPEN ? Het college wil een nieuwe methode toepassen om onkruid te verdelgen, namelijk met heet water. Dat wordt nu nog door een ingehuurd bedrijf chemisch bestreden met round up, met als werkzaam middel glyfosaat. Per 1 november 2015 is dat middel verboden.

Er zijn een aantal methoden vergeleken: Onkruid borstelen of branden en bestrijding met heet water, stoom, biologische middelen of hete lucht. Al deze methoden zijn minimaal vier keer zo duur dan chemische bestrijding.

De heetwatermethode kwam als beste uit de bus qua efficiency en effectiviteit. Financieel en milieu technisch was dit ook de beste methode. De heteluchtmethode kwam als tweede uit de bus. Omdat er voor de heetwatermethode maar één werktuig (met één chauffeur) nodig is, en voor heteluchtmethode twee, koos het college voor het eerste. Met de heetwatermethode kan men ook de randen bij muurtjes en paaltjes bewerken en zijn de kosten lager.

De bediening van het werktuig kan volgens het college binnen het huidige personeelsbestand worden opgelost.

Per 1 januari 2015 zou ook de derde veegmachine van de gemeente van de hand gedaan worden, inclusief de bijbehorende bemensing (1 fte). Om de onkruidgroei op verharding beheersbaar te houden, is het noodzakelijk dat er veel geveegd wordt, en dat kan niet met twee veegmachines. Deze bezuiniging draait het college terug.