Kachel-bouw-reis Roemenië zoekt sponsors

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Eind oktober 2014 reizen Gerrit-Jan Merkus, Rutger Urban, Huibert van Noort en Cor van Tuil belangeloos naar Cluj in Roemenië. Ze gaan daar net voor de winter invalt een duurzame kachel aanleggen in het gemeenschapsgebouw. Jong (onderwijs) en oud (zorg) profiteert daarvan, maar dat kost wel geld. Giften zijn zeer welkom. Ook houdt de groep een auto-was-actie om geld binnen te halen. Ga naar www.bazuinkerk.nl/charis of mail kachel@bazuinkerk.nl.

Op zaterdag 4 oktober vindt van 10.00 tot 17.00 uur een Auto wasdag plaats bij Timmerfabriek Dekker aan de Dieselstraat 9 Kampen. Wassen en zuigen kost 10 euro. Er staat ook een kraam met snacks; verkoop voor het goede doel.
Bestel aardappels, uien en worst. Voor een mooie prijs, vers gerooid. Stuur een bestelling naar kachel@bazuinkerk.nl. 5 kilo aardappels (6 euro) + 2 kilo uien (2,50 euro) + 1 rookworst (2,50 euro) samen voor 10 euro. Ook dit evenement vindt plaats op zaterdag 4 oktober bij Timmerfabriek Dekker. Bestellingen vanaf 10 kilo worden gratis bezorgd.

De opbrengsten worden gebruikt voor de verwaring in een gebouw midden in de Roma-gemeenschap in Cluj. Vaak is deze etnische minderheid uitgesloten van normale zaken als onderwijs en zorg. In dit gebouw van Stichting Charis wordt dit voor hen toegankelijk. De verwarming maakt het gebouw ook in de winter beschikbaar. Kinderen kunnen dan gewoon naar school.
Roma zijn een achtergestelde bevolkingsgroep in Roemenië. Daardoor leven ze vaak in grote armoede. Daar wil Stichting Charis graag aan werken, door onderwijs en zorg aan te bieden. Charis is een christelijke stichting, maar gericht op de gehele bevolking.
Er is zorgvuldig nagedacht over de keuze van het te bouwen systeem. Op advies van deskundigen is gedacht aan onderhoudskosten, gebruik en milieu. Uiteindelijk viel de keus op een systeem dat in Oost-Europa gebouwd is en gemakkelijk is in gebruik en onderhoud. Door het zeer hoge rendement wordt het milieu maximaal ontzien. Hiermee ontstaat een win-win situatie: de kachel kan na plaatsing echt gebruikt worden, tegen minimale kosten.
Stichting Charis is bijna 15 jaar actief in deze Roemeense stad en vuilnisbelt en heeft voor de Nederlandse belasting een ANBI-status. Vorig jaar is er ook een bouw-reis geweest en is een compleet (eenvoudig) woonhuis gerealiseerd.
Op www.bazuinkerk.nl/charis staat meer informatie over deze kachel-bouw-reis. Daar ook meer over de Stichting Charis.