Afbeelding

Raadspraat SP: Planbureau

· leestijd 1 minuut Algemeen

Hoeveel woningen moeten we in de toekomst bouwen? Dat is een vraag die al jaren lang speelt in Kampen. Er zijn allerlei redenen op te voeren om voorzichtig te zijn met grootse plannen. Enkele weken geleden waarschuwde het Planbureau voor de Leefomgeving voor grootse woningbouw programma's. Enkele grote steden als Amsterdam en Utrecht hebben nog groeiverwachtingen na 2030. De rest van Nederland moet zich opmaken voor stabiliseren van de bevolkingsomvang of zelfs krimp. Een van de redenen is dat een grote groep ouderen die vlak na de tweede wereldoorlog geboren is, over 20 jaar niet meer zal leven.

Jonge aanwas is er wel maar niet in die mate dat ze de overgebleven huizen zullen gaan bewonen. Met dat gegeven zal een uitgekiend woningbouwprogramma nodig zijn. Er moeten aan de ene kant voldoende woningen zijn om iedereen een dak boven het hoofd te gunnen. Aan de andere kant wil je ook niet dat er over twintig jaar veel huizen leeg staan. Dat wil je niet omdat dat de leefbaarheid ernstig zal verstoren. De SP heeft jaren geleden al aangegeven dat een te optimistische inschatting van de bevolkingsgroei kan leiden tot grote problemen. Met de nieuwe schattingen van het Planbureau, een realistische kijk op de bevolkingsgroeiprognose en de huidige ontwikkeling en behoefte van bevolking, zal je een realistisch woningbouwprogramma moeten maken. De SP denkt, dat als er woningen gebouwd moeten worden, betaalbare woningen en woningen voor kleine huishoudens zouden moeten zijn.

Woningen die ook nog eens energiezuinig zijn zodat de rekening van het energiebedrijf laag uitpakt. Enige ruimte voor een dergelijke ontwikkeling ziet de SP wel voor zich. Dat kan de komende jaren gebouwd worden in de wijken die nu nog in aanbouw zijn. Wijken als het Onderdijks, het Stationskwartier in Kampen en het Meer in IJsselmuiden. Het duurt nog jaren voordat de woonwijken helemaal vol gebouwd zijn. Begin 2016 moet de raad dus een besluit nemen of er een woonwijk moet komen in het bypassgebied. Nu al vindt de voorbereiding plaats om daar een goed besluit over te kunnen nemen. De SP vindt na al die jaren nog steeds dat het zeer onverstandig is om daar te gaan bouwen. Immers beslis je dan niet over een rijtje van 30 of 40 woningen, nee je besluit zal dan gaan over vele honderden woningen. De waarschuwing van het Planbureau komt niet voor niets!