Grafhorst onderzoekt expositieruimte in de Bolleschuur

· leestijd 1 minuut Algemeen

GRAFHORST - De Burgerij van Grafhorst en de historische vereniging Jan van Arkel gaan onderzoeken of in De Bolleschuur een expositieruimte gerealiseerd kan worden. Binnenkort wordt alle inwoners van Grafhorst via een enquete gevraagd naar hun mening over dit plan. 

De Bolleschuur in Grafhorst neemt een bijzondere plek in de historie van Grafhorst in. De schuur is vanouds de plek waarin vroeger ?de bolle', de stier, van de gezamenlijke burgerij van Grafhorst stond. De burgerij van Grafhorst was een verbindend element in de Grafhorster samenleving waar de burgers van de stad gezamenlijk het beheer voerden over de Stadweide, de Halingen. De schuur kent vandaag de dag een functie als opslagruimte.

In 2013 heeft er een renovatie plaatsgevonden van de buitenkant van de Bolleschuur. De Verenging Dorpsbelangen Grafhorst heeft in aansluiting daarop het plan opgevat om de Bolleschuur geschikt te maken als expositieruimte. Op dit moment ontbreekt er in Grafhorst een dergelijke ruimte waar de lange én indrukwekkende geschiedenis van Grafhorst te zien is. De Vereniging Dorpsbelangen ervaart dit als een gemis van het dorp Grafhorst en wil daar graag verandering in aanbrengen. In samenwerking met de Burgerij van Grafhorst en de historische vereniging Jan van Arkel is het onderbrengen van een expositieruimte in de Bolleschuur onderzocht. Het onderzoek heeft geresulteerd in een ?Projectplan Bolleschuur Grafhorst'. Het projectplan biedt zicht op de gewenste expositieruimte. De komende tijd wordt gezocht naar voldoende financiële middelen.
Het Nationaal Landschap IJsseldelta en de gemeente Kampen hebben positief gereageerd op het voorgenomen initiatief en zijn bereid om een deel van de benodigde financiering beschikbaar te stellen. Om het plan in totaliteit mogelijk te maken zijn verdere subsidies en bijdragen van Burgerij van Grafhorst en de Vereniging Dorpsbelangen nodig. In oktober 2014 zal de besluitvorming over de expositieruimte plaatsvinden. Voorafgaand aan deze besluitvorming zal er onder alle huishoudens in Grafhorst een enquête worden verspreid. Hiermee wil de Vereniging Dorpsbelangen het draagvlak voor dit initiatief peilen en wil het inzicht krijgen in de bereidheid van burgers en bedrijven om het realiseren van de expositieruimte te ondersteunen, in tijd, geld en/of materialen. De ingevulde enquête kan tijdens de Biestemarkt ingeleverd worden bij de stand van de Vereniging Dorpsbelangen. In de week na de Biestemarkt wordt de enquête ook huis-aan-huis opgehaald.
Vragen over dit project of bijdragen aan de totstandkoming ervan? Neem dan contact op met Gerrie de Vegt. gerrie.devegt@hotmail.com - 038-3327432.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.