Kampen bereidt zich voor op overdracht zorg

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De gemeente krijgt vanaf 2015 veel taken overgedragen van het Rijk op het gebied van werk en inkomen, zorg, welzijn, opvoeding en jeugdzorg. De gemeente bereid zich samen met inwoners, welzijns- en zorgaanbieders, maatschappelijke organisaties, bedrijven en andere gemeenten al lange tijd voor op de komst van de nieuwe taken. Dit heeft in Kampen geleid tot een nieuw ondersteuningsstelsel: het Kamper Kompas 2017.


Het Kamper Kompas gaat uit van de kracht van de samenleving. "Iedereen kan meedoen en iedereen doet mee", aldus de gemeente. "Dat noemen we de Kamper Kracht: de basis voor ondersteuning. Inwoners van Kampen weten het heft in eigen handen te nemen. Of te hernemen. Ze zijn te allen tijde zelf aan het roer, of komen daar zo snel mogelijk weer aan terug. De gemeente is er voor die kwetsbare Kampenaren die het echt niet op eigen houtje kunnen redden. Niemand tussen wal en schip is het uitgangspunt."

 

Tussen nu en 2017 gaat de gemeente het nieuwe ondersteuningsstelsel geleidelijk invoeren. Om bestaande zorg te kunnen voortzetten én om klaar te staan voor nieuwe cliënten richt zij zich voor 2015 dan ook op het inkopen van ondersteuning, het maken van (subsidie)afspraken met partners en het organiseren van de toegang. We zorgen ervoor dat inwoners die op 31 december 2014 zorg ontvangen of een indicatie voor zorg hebben, dit zorgaanbod ook in 2015 zoveel mogelijk behouden.


Wat wel verandert op 1 januari 2015 is dat de gemeente Kampen verantwoordelijk wordt voor de nieuwe taken en dus ook voor het toekennen van zorg en ondersteuning. Dit zal niet langer in de vorm zijn van een indicatie (want de indicatiestelling vervalt), maar in de vorm van het afgeven van een beschikking. Voordeel van deze manier van werken is dat ondersteuning op advies van de uitvoerend professional snel en zonder extra schakel kan worden afgegeven. Beschikkingen voor ondersteuning van begeleiding, vervoer, werk en inkomen worden vanaf 1 januari 2015 afgegeven bij de FrontOffice in het stadhuis. Beschikkingen voor ondersteuning op het gebied van jeugd worden afgegeven bij het CJG Kampen, aan de Wederiklaan.


Sinds de totstandkoming van het Kamper Kompas eind 2013, wordt dit in cocreatie verder uitgewerkt in de zogenaamde 'Kleine Slimme Groepjes' (KSG's). Dankzij de inzet van de deelnemers krijgt het Kamper Kompas steeds verder vorm. De resultaten uit de KSG's hebben geresulteerd in het handboek Kamper Kompas, waarmee het college inmiddels heeft ingestemd. Het handboek is het vertrekpunt van waaruit er aan het Kamper Kompas gebouwd wordt. In een latere fase zal het handboek worden geëvalueerd en herzien en aan de hand van de praktijkervaringen aangevuld en aangescherpt worden. Ook wordt er een kwartiermaker aangesteld die toewerkt naar de voltooiing van het Kamper Kompas in 2017.


Kijk voor meer informatie over de veranderingen in de zorg en voor het Kamper Kompas op www.kampen.nl/kamperkracht.