Winkels mogen open tijdens evenementenzondag
Winkels mogen open tijdens evenementenzondag brugmedia.nl

Winkels mogen open tijdens evenementenzondag

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De raad heeft zich donderdagavond uitgesproken voor winkelopenstelling tijdens de evenementenzondagen tijdens meerdaagse evenementen. Alleen de SGP en CU stemden tegen de motie zodat hij met 19 stemmen voor en 11 stemmen tegen werd aangenomen.

De motie Vrijheid met Respect was een initiatief van de VVD-fractie die al bij het indienen werd gesteund door de VVD, GL, D66, GBK en de PvdA. De motie moet ondernemers de ruimte geven om tijdens evenementen als Kerst in Oud Kampen en Sail de winkel te openen. Hiermee hoopt de raad discussies uit het verleden en halve maatregelen zoals het enkel openstellen van food-gerelateerde bedrijven, te voorkomen.

Alleen de SGP en CU stemden tegen. Eibert Spaan (SGP) verklaarde dat de zondag als opstandingsdag van Christus bijzonder moest blijven. Bovendien benadrukte hij dat de dag niet alleen een christelijke maar ook een maatschappelijke en sociale functie heeft. "Een dag om even op adem te komen. Dat gunnen we ook de winkeliers en hun personeel." Hij noemde de aanname van de motie 'een grote stap in de verkeerde richting'. "In de stad wordt echt een wissel omgezet, dat betreuren we zeer."

De CDA stemde als enige christelijke partij voor de motie. Raadslid Janine de Kleine gaf aan dat de partij tegen een algemene koopzondag is, maar dat zij er ook aan hechten dat iedereen de evenementenzondag naar eigen inzicht vorm kan geven. Winkeliers moeten de mogelijkheid krijgen om juist op het moment dat de binnenstad druk bezocht wordt, de winkel open te stellen.

Afbeelding