Afbeelding

Kamphuis wil voormalig eredivisionist niet in de steek laten

· leestijd 1 minuut Sport

KAMPEN - Edward Kamphuis is terug bij Reflex. Als hoofdtrainer gaat hij pogen om de Kamper volleybalvereniging in de tweede divisie te houden. ?Ik neem de verantwoordelijk om een verdere devaluatie van Reflex te voorkomen?, zegt de volleybaltrainer uit Kampen stellig.

Vrijdag 4 juli ging er een schok door sportminnend Kampen. Het bericht dat Reflex zich had teruggetrokken uit de eredivisie zorgde voor veel teleurstelling. Niet in de laatste plaats bij Edward Kamphuis. Woede is eigenlijk een beter woord. ?Ik heb me er enorm boos overgemaakt.? Kamphuis is nog steeds woedend. Vol onbegrip over de mensen die het volgens hem hebben laten gebeuren. ?Er is hier iets neergezet. Er was spektakel in Kampen. De organisatie is echter niet meegegroeid met het team. Door mismanagment is de groep uit elkaar gevallen. Rob Jorna vertrok naar Orion. Vervolgens is iedereen onzeker geworden en kreeg je een sneeuwbaleffect. Ze hadden de jongens contractueel moeten binden. Natuurlijk is dat juridisch niet waterdicht, maar dan waren ze wel moreel verplicht geweest om te blijven. De jongens voelden dat echter niet. Dat was het probleem.?

Kamphuis benadrukt dat het huidige bestuur niets valt te verwijten. In de derde week van augustus werd hij gepolst door Reflex over een terugkeer als hoofdtrainer. ?In eerste instantie dacht ik: ?Ik doe het niet'. Maar ik heb het wel gedaan. Ik heb een Reflex-hart en laat de club niet in de steek. Voor mij is dit geen perfecte carrièremove, maar door dit geheel zie je dat mensen die in de glorietijd in de schijnwerpers wilden staan nu weg zijn. Ik wil niet bij deze groep mensen horen die wegkijkt.?

Eigenlijk had Kamphuis andere plannen. In zijn tweede seizoen bij eredivisionist SSS besloot hij om te stoppen. ?De kwaliteit van het volleybal in Nederland is abominabel slecht. De NeVoBo heeft niet eens voldoende vulling voor de competitie. Daar wilde ik mijn tijd niet meer insteken. Ik voelde me niet meer thuis bij het grootste gedeelte van de eredivisie. Ik wilde me gaan focussen op mijn werk en m'n gezin.?

Uiteindelijk besloot hij toch om Reflex te helpen. In zijn eerste weken merkte hij dat de ?dynamiek' bij de club is veranderd. ?Je uithangbord is weg. Eerder hadden we leuke oefenduels en daar kwamen mensen bij elkaar. Dat is nu allemaal weg.? Het is uithuilen en opnieuw beginnnen in de tweede divisie met de derby tegen Set Up uit IJsselmuiden in het vooruitschiet. Dat klinkt heel wat anders dan Reflex-Landstede, maar de eredivisie voor Reflex lijkt verder weg dan ooit. Volgens Kamphuis moet de visie van Reflex nu zijn om met eigen jongens uit Kampen en de regio zo hoog mogelijk te spelen. ?We moeten de continuïteit waarborgen, maar voorlopig moeten we ons eerst maar eens zien te handhaven in de tweede divisie, zeker niet eenvoudig.?

(door Gerard Meijeringh)

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 8 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 13 uur geleden