Afbeelding

Wilco van Maanen: ?Het is tijd voor wat anders'

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Onlangs nam Wit-Blauw afscheid van voorzitter Wilco van Maanen, maar officieel is hij nog in functie. In november is het echt over als hij tijdens de ledenvergadering zijn taken neerlegt.

 

?Of je bent een topper of niet goed wijs?, zei Robert den Boer enkele weken geleden gekscherend tijdens de afscheidsreceptie van Van Maanen. ?Als ik nog langer door was gegaan, was ik niet goed wijs geworden?, zegt Van Maanen. ?Ik ben nu lang genoeg voorzitter geweest. Het is tijd om te stoppen.?

 

Nog steeds wordt hij af en toe geraadpleegd als voorzitter, de functie hij officieel nog steeds vervult. Maar in zijn hoofd heeft hij al afstand genomen. De absolute drive om er vol voor te gaan is er logischerwijze niet meer. Het is tijd voor een fris nieuw iemand met andere ideeën. ?In november stop ik er mee?, zegt Van Maanen, relaxed zittend op een stoel aan de rand van het hoofdveld.

 

Samen

Kijkend over de accommodatie is de conclusie gerechtvaardigd dat er onder Van Maanen veel is gebeurd. De kantine werd vergroot en de Kamper korfbalvereniging kreeg de beschikking over een kunstgrasveld. ?Maar dat is niet alleen mijn verdienste, dat wil ik niet horen?, zegt Van Maanen stellig. ?Ik was toevallig voorzitter. We hebben het samen gedaan.?

 

Een andere verandering is doorgevoerd in de organisatiestructuur van de vereniging. ?Toen ik begon als voorzitter hadden we negen man in het bestuur. We deden bijna alles, gesteund door een aantal andere mensen.? Een aantal jaren geleden is de commissiestructuur ingevoerd. De commissies bij Wit-Blauw hebben nu veel meer verantwoordelijkheid en dat ontlast het bestuur. ?Daardoor kun je als bestuur meer besturen. Als bestuur moet je er ook voor waken dat je alles wilt beslissen. Je hebt te maken met vrijwilligers, die allemaal een eigen inbreng hebben. De kunst is om te luisteren naar andere argumenten en samen tot compromissen te komen.?

 

Samenwerken

Samenwerken. Het wordt steeds belangrijker bij sportverenigingen. Clubs worden steeds meer gepusht om over de eigen grenzen heen te kijken. In navolging van Sportpark De Maten overweegt ook Sportpark Hagenbroek om een soort sportparkmanager-model in te voeren.

 

?Verenigingen waren vroeger heel intern gericht. ?Ik doe mijn spelletje', was het motto. Dat is veranderd. Samenwerken tussen clubs is nu heel belangrijk. Eigenlijk is het van de zotte dat alle drie de verenigingen op ons sportpark een aparte kantine hebben, maar dat is zo gegroeid. En het is van de gekke dat de accommodatie hier vaak niet wordt gebruikt. Alleen scholen maken er nu ook gebruik van. Dat kan veel intensiever en dat levert ook een win-win-situatie op. Daar kun je ook nog wat geld mee verdienen. Als vereniging is het je sportieve plicht om wat te doen voor de maatschappij, een gebaar te maken richting bewoners en scholen in de wijk. Onze Kangoeroedag voor kleuters is daar een goed voorbeeld van.?

 

Veranderingen

De wereld verandert en clubs moeten altijd kunnen inspelen op veranderingen. Ook als de bond weer eens de regels wijzigt. Zoals het besluit om de maten van het veld bij veldkorfbal terug te brengen tot 40 bij 20. Dat biedt echter ook kansen. ?Om dat voor elkaar te krijgen moeten we het veld draaien. Dan kunnen we er een tweede veld achter leggen. Daar zullen we zelf in moeten investeren. Daarover moeten we in overleg met de gemeente, maar we hebben er twaalf jaar de tijd voor. Het is echter wel de bedoeling dat we dit tussen twee en vier jaar kunnen realiseren. Of ik voorstander ben van deze wijziging? Vroeger hadden we drie vakken, nu twee. Op een klein veld wordt het spel veel aantrekkelijker en dat is wat de maatschappij eist.?

 

Ontspanning

De tijd dat er bij Wit-Blauw heel veel werd gevraagd van Van Maanen is voorbij. ?Ik blijf in de beleidscommissie Sportpark Hagenbroek, waarin vertegenwoordigers van AV Isala '96, HCK en Wit-Blauw zitten. Verder pak ik niets structureels aan. Er zullen wel wat klusjes langskomen, maar het moet iets kort en krachtigs zijn. Ik heb afstand genomen en kan nu dingen loslaten. Het is tijd voor wat anders. Tijd om naast mijn drukke baan elders ontspanning te vinden?, besluit Van Maanen.

(door Gerard Meijeringh)