Marino van der Starre is druk bezig met fondsenwerving voor Balinese kinderen
Marino van der Starre is druk bezig met fondsenwerving voor Balinese kinderen Foto: Marino van der Starre

‘Smiling Kids Bali kan nu weer jaren vooruit’

Algemeen

(Door Leo Polhuijs)

KAMPEN – Marino Van der Starre (58) is net terug van een reis naar zijn geliefde Bali. Hij verbleef enkele weken op het Indonesische eiland met zijn vrouw Esther om er een aantal organisatorische puntjes op de i te zetten bij het kinderrevalidatie centrum Smiling Kids Bali. Dit is de nieuwe naam voor het centrum waarvan de gedreven Kampenaar al jarenlang ambassadeur is. 

Niet alleen is de naam van de stichting in Indonesië nu gelijk aan die in Nederland, ook is de structuur van de organisatie verbeterd. Zo is deze door de nieuwe bestuurssamenstelling democratischer en slagvaardiger geworden. Het team is gegroeid en bestaat naast de fysiotherapeuten uit onder anderen onderwijzers en mensen die ondersteunende diensten uitvoeren zoals het van huis ophalen en weer terugbrengen van de inmiddels ruim tachtig kinderen met een beperking die behandeld worden. Het geld voor de stichting komt voor het grootste deel uit Nederland en dan weer grotendeels uit Kampen. Marino werft actief sponsorgelden bij ondernemers en ook komen er particuliere giften binnen. Met de recente veranderingen is  een goede basis gelegd voor de komende jaren.

Marino ging zijn Balinese ‘’avontuur ‘’ aan in 2013. De stichting bestond toen al een jaar of tien. De Kampenaar was een drukbezet makelaar maar hij raakte zwaar overspannen. ‘’Na een therapeutische behandeling van een half jaar besloot ik rust te nemen op Bali, waar ik al eens op vakantie was geweest. Toen ik er aankwam, voelde dat als thuiskomen. Naast rust zocht ik ook een activiteit als vrijwilliger. Het leek me fantastisch om mijn kwaliteiten als manager in te zetten voor de stichting, waar gehandicapte kinderen fysiotherapie krijgen en revalideren, bijvoorbeeld na een ongeluk of omdat ze geboren zijn met een klompvoetje.’’ Na een eerste bezoek kreeg Marino, die inmiddels was gescheiden en wiens zaak failliet was, steeds meer taken. Elk jaar vliegt hij drie keer naar Indonesië om het team te begeleiden, deels met zijn nieuwe liefde Esther. 

Geduld en liefde

Het centrum in de regio is gespecialiseerd in behandeling van heup,- knie- en voetafwijkingen. Bij de instelling in de regio Lovina komen kinderen kortere of langere tijd voor behandeling en krijgen ze bijvoorbeeld een brace of stokken aangemeten. Ook worden operaties uitgevoerd onder de vlag van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Volgens Marino is hulp nog steeds hard nodig, mede vanwege de grote schaamte die er heerst als het gaat om gehandicapte kinderen. ‘’Dat heeft te maken met het geloof van Hindoestanen, dat zegt dat handicaps het gevolg zijn van een slecht karma. Het kost moeite om ouders te overtuigen van het nut van een behandeling. De inzet van het team is fantastisch. De mensen doen hun werk met heel veel geduld en liefde.’’ 

Sociale werkplaats

Vijf jaar geleden stond de instelling er  bestuurlijk en financieel slecht voor. Opheffing dreigde. Door Marino’s inzet echter kon een nieuw begin worden gemaakt, mede door de hulp van een ziekenhuis in de buurt, dat medische ondersteuning verleent. Ook kreeg de ANBI gecertificeerde stichting een financiële oppepper door de oprichting van de Club100, die ruim honderd ondersteunende leden telt en waarbij het getal 100 voor de jaarlijkse bijdrage binnen deze Club staat. Marino: ‘’Wij hebben plannen om een sociale werkplaats te realiseren, waar de kinderen kunnen werken en geld verdienen. We hopen dat de stichting met de opbrengst van deze werkplaats zichzelf in de toekomst voor een belangrijk deel kan bedruipen.’’                

Meer weten of doneren? Kijk op www.SmilingKidsBali.org of bel / whatsapp met Marino, tel. 06-144 26 160.