Afbeelding
G. J van Rooij /020.4197130

Tom Claassen exposeert in Stedelijk

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - In het Stedelijk Museum Kampen is zaterdag 12 september een nieuwe expositie met werk van Tom Claassen geopend. De opening is verricht door kunsthistoricus Jeroen Damen. Tom Claassen (1964) presenteert een selectie van zijn recente beelden.

Zijn werk bevindt zich in de collecties van gerenommeerde musea en op vele plekken in openbare ruimtes (langs snelwegen, stadspleinen en parken of zomaar ergens op straat). Hij maakt volgens de organisatie vaak beelden van vertederende dieren die buitenproportioneel groot of klein zijn: dieren uit de dagelijkse omgeving zoals honden, paarden, konijnen, vogels, ezels en mollen, of vreemde dieren die niet vanzelfsprekend in het Nederlandse landschap voorkomen, zoals nijlpaarden of zomaar een groep olifanten langs een snelweg.

"Maar ook de mens, samengesteld uit een soort stapeling van stenen op een vakantiestrand. of onnozele slappe mannetjes in diverse omgevingen kan men tegenkomen. Hij gebruikt een breed scala aan materialen voor zijn beelden: van rubber tot brons, van polyester tot aluminium, van hout tot gips en vele andere materialen. Zijn beelden zijn een soort combinatie van kinderknuffels en stripfiguren en wezens uit een tekenfilm. Zij vragen om aangeraakt en omhelsd te worden."

Een bekend werk van de kunstenaar is te zien vanaf de A6/A27.Het kunstwerk werd vervaardigd in opdracht van Rijkswaterstaat en werd op 11 december 1999 door minister Tineke Netelenbos onthuld. In 2000 is het kunstwerk voltooid. De olifanten zijn van enorme afmetingen: 11 meter lang en bijna 7 meter hoog. Ze wegen 40.000 kg per stuk. De beelden zijn niet gedetailleerd veel voor olifanten kenmerkende details zoals de slurf en slagtanden ontbreken. Alleen de flaporen die aan de romp van de olifant kleven zijn te zien. Toch is het voor de meeste mensen vanzelfsprekend dat het om olifanten gaat.

De tentoonstelling van Claassen is te zien van 20 september tot en met 16 november 2014 in het Stedelijk Museum Kampen.