Kampen - Dirk Jan Lokhorst (VVD Kampen) bij het Reevediep. Foto Freddy Schinkel, IJsselmuiden © FS20220111
Kampen - Dirk Jan Lokhorst (VVD Kampen) bij het Reevediep. Foto Freddy Schinkel, IJsselmuiden © FS20220111 Foto: Schinkel

Zwemmen in het geld of bij een mooi stadsstrandje?

· leestijd 1 minuut Algemeen

De financiële cijfers over 2021 worden opgemaakt. Met grote verbazing las de VVD-fractie dat de gemeente Kampen alweer veel geld overhoudt, nu maar liefst ruim 21 miljoen euro over vorig jaar. In een tijd waarin veel inwoners en ondernemers steeds moeilijker kunnen rondkomen, niet kunnen sparen of hun (corona) schulden niet kunnen afbetalen, heeft de gemeente een enorm overschot. Waar we een paar jaar geleden nog 8 miljoen moesten bezuinigen, is het nu totaal anders. De gemeente houdt alweer veel te veel geld over.

Elk jaar belooft het college van burgemeester en wethouders beterschap over de gemeentefinanciën. Dit jaar opnieuw zonder succes. Het college is niet ‘in control’ en daar maakt de VVD Kampen zich zorgen over. 

We hebben de laatste twee jaar veel van onze inwoners, bedrijven, verenigingen en instellingen gevraagd, achteraf gezien dus te veel?!

De VVD Kampen vraagt daarom om opheldering: zo snel mogelijk moeten de gemeentelijke financiën nu echt een keer op orde komen en moet er beter en realistischer worden begroot. Wij pleiten nadrukkelijk voor beter begroten. En wat je begroot moet je ook kunnen uitgeven aan de plannen die zijn gemaakt. Het geld mag niet op de plank komen te liggen.

We zwemmen nu figuurlijk in het geld! En met dit mooie weer zou je willen zwemmen in de IJssel of het Reevediep, en niet in het geld!

Over zwemmen gesproken, in onze waterrijke gemeente is op dit moment geen geschikte plek te vinden om fijn te kunnen zwemmen en af te koelen. De VVD fractie heeft, samen met andere partijen uit de raad, ook al eerder aan het college de opdracht gegeven om met een goed plan te komen voor mooie zwemstrandjes.

Opnieuw werden we verrast! Ook deze zomer kunnen we helaas alleen pootjebaden en zal een echte officiële zwemplek ontbreken. Weer een gemiste kans, wél zwemmen in het geld maar niet in de IJssel of bij het Reevediep. 

De VVD-fractie ziet dit liever omgedraaid: veilig zwemmen op een mooie plek en pootjebaden in het geld. 

Wij blijven ons daarom inzetten voor een bruisende en hartelijke gemeente die ook in de komende jaren realistisch en betrouwbaar is naar inwoners en ondernemers.

Nick de Vries

Nick de Vries