Afbeelding
Foto: Pixabay

Groente & Fruitbrigade IJsselmuiden - Ketenaanpak werkt

· leestijd 1 minuut Algemeen

IJSSELMUIDEN – De Groente & Fruitbrigade heeft donderdag 19 mei in IJsselmuiden haar derde locatie geopend. Na een vliegende start in 2018 in Poeldijk en uitbreiding in 2021 in Venlo heeft de brigade bewezen dat de ketenaanpak in groente- en fruitvoorziening van Voedselbanken Nederland werkt.

Groente & Fruitbrigade ontwikkelt locaties in gebieden waar telers, kwekers en handelaren gevestigd zijn, om het hen zo makkelijk mogelijk te maken om overschotten en buitenbeentje te doneren. Vervolgens controleren, sorteren en herverpakken de vrijwilligers van Groente & Fruitbrigade de producten en sluiten deze aan op het distributienetwerk van Voedselbanken Nederland. Door intensief samen te werken van teler tot voedselbank lukt het de organisatie om enerzijds snelle distributie te garanderen en anderzijds klanten van voedselbank te voorzien van vers en gezond eten.

Tijdens de opening van IJsselmuiden kwam deze ketenbenadering duidelijk naar voren door de presentaties van Leo Wijnbelt, voorzitter Voedselbanken Nederland, Willem van Prooijen, voorzitter Groente & Fruitbrigade en Janneke Goudswaard, manager management services van Bakker Barendrecht. Als betrokken teler sprak Krispijn van den Dries van BioRomeo. Miranda Ebbekink - beleidsmedewerker regionale economie van de provincie Overijssel - en hij verrichtten de openingshandeling.

Waarom IJsselmuiden?

De reden om in IJsselmuiden een nieuwe locatie te ontwikkelen is tweeledig. In en om IJsselmuiden zitten veel telers. Zo maakt de Groente & Fruitbrigade door haar nabijheid het makkelijker voor telers om groente en fruit te doneren. De tweede reden voor deze plek is om dichter bij de noordelijke voedselbanken te zitten en daarmee de distributielijnen sneller en efficiënter te maken. Zo worden er minder transportkilometers gemaakt voor meer groente & fruit kilo’s voor voedselbankklanten.

Groente & Fruitbrigade gaat in IJsselmuiden met een nieuwe benadering van het organiseren van vrijwilligerspersoneel werken. Enerzijds is er nog volop ruimte voor vrijwilligers die een dagdeel per week mee willen helpen om te sorteren en herverpakken. Anderzijds is er ruimte om op zorgboerderijen het sorteren als dagbesteding aan te bieden. Op deze manier biedt Groente & Fruitbrigade sociale werkgelegenheid.

Alle betrokken partijen met één gemeenschappelijk doel: Iedere week elke voedselbankklant voorzien van verse groenten en fruit.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 11 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 23 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen gisteren
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57