Afbeelding

'Bediening Stadsbrug blijft mensenwerk'

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Het protocol is geüpdatet en de camera's die zicht op het hefgedeelte geven zijn iets scherper opgehangen. De Stadsbrug is iets veiliger geworden, maar absolute zekerheid dat nooit meer iets fout gaat, is niet te geven. Dat is de reactie van het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van het onderzoek naar een voorval vorig jaar waarbij een auto tussen de slagbomen van de Stadsbrug bleef staan, en mee omhoog ging.

Een verslaggever van RTV Oost stond zelf net voor de slagbomen te wachten, toen hij zag dat er een auto binnen de slagbomen belandde. De verslaggever pakte de camera en filmde dat een auto de lucht in ging, terwijl onder hem een boot vaarde. Ook een fietser en een andere auto belandden aan de andere kant van de slagbomen. Zij konden echter op het gewone brugdeel blijven staan. Bij het incident vielen geen slachtoffers. Het college liet onderzoek naar het incident doen.

Uit het onderzoek is gebleken dat de bestuurder van de auto zelf geen schuld had aan het voorval. De auto's stonden op de Brug te wachten, toen de brugwachter, terwijl er nog bestuurders op het wegdek stonden, het hefgedeelte omhoog liet gaan. Waarschijnlijk speelde hierbij tijdsdruk mee en een storing in de camera's. Vanuit de wachterstoren is het zicht op de Brug bovendien beperkt.

De adviesdienst Mens & Veiligheid heeft het incident onderzocht en enkele adviezen uitgebracht. "We hebben nu expliciet in het protocol gezet dat een brugwachter als er een camerastoring is even naar buiten loopt om het hefgedeelte te bekijken", aldus wethouder Martin Ekker. "Pas dan mogen de slagbomen dicht." Daarnaast zijn de camerastandpunten iets aangepast, zodat de brugwachter beter zicht heeft op het rijgedeelte.
De wethouder zegt dat hiermee de grootste knelpunten zijn ondervangen, maar dat geen absolute zekerheid te geven is dat er nooit meer iets fout gaat. "Het blijft mensenwerk".