Ossip in Koornmarktspoort

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - De tentoonstelling ?Wondring' van Ossip opent op zaterdag 13 september om 16.00 uur in de Koornmarktspoort. De opening zal worden verricht door de dichter-schrjiver Frank Eerhart, voorzitter van de stichting Plint. Iedereen is van harte welkom om bij de opening aanwezig te zijn.

?Wie het atelier van de Haagse kunstenaar Ossip (1952) betreedt, waant zich in de wereld van een ontdekkingsreiziger, waarin exotische, etnografische vondsten en vreemde verzamelingen te vinden zijn. Ook doet het denken aan een werkkamer van Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalytica?, laat de organisatie weten. Honderden beelden, van heel groot tot heel klein, staan op tafels, hangen aan muren en vullen de gang en omliggende ruimtes. De werken zijn alle samengesteld uit fotografische portretten uit de tijd van onze groot- en overgrootouders. Ossip haalt ze o.a. uit oude, vergeten medische tijdschriften en boeken. De personen op deze foto's zijn niet meer te identificeren, ze zijn vergeten, tijdloos en onbepaald.

Werkwijze
?Ossip manipuleert de foto's door ze uit te vergroten en los te snijden. Hij bevrijdt ze uit het tweedimensionale vlak en voegt iets toe, waardoor ze een diepere betekenis krijgen. De middelen die Ossip gebruikt om tot zijn beelden te komen, zijn heel simpel; hij voegt getekend of geschilderd beeld of tekst toe en ijzerdraad, touwtjes, borstelhaar, garen, een klompje klei en objets trouvés. Deze directe, ongecompliceerde aanpak stelt Ossip in staat om intuïtief te werk te gaan.

Wond'ring
?Wond'ring is ook de titel van een Fox-Trot op een vergeeld stuk oude bladmuziek. Ossip maakt veel gebruik van stukken tekst. De aantrekkingskracht, die titels en teksten op Ossip uitoefenen, maken associaties bij hem los. ?Dat samenspel tussen beeld , taal en associatie maakt dat we de beelden van Ossip met ons hart en intuïtie moeten bekijken. De veertiende eeuwse Koornmarktspoort is geen vanzelfsprekende ruimte voor Ossip om in te exposeren, die gewend is om zijn beelden in neutrale, lichtgekleurde ruimtes te zien. Toch geeft hij zich niet gewonnen en maakt hij met zijn beelden een totaalwerk, dat de confrontatie met de ruimtes en de geschiedenis van de poort aangaat?, aldus de organisatie.