Afbeelding

'Agent had alle recht om te schieten'

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE/KAMPEN (JPZ) - De agent uit Kampen die in januari 2013 in Zwartsluis een inbreker in zijn been schoot, had alle recht om te schieten. Hij zag een auto op hem inrijden, zei zijn raadsman donderdag na afloop van de zitting in de rechtbank Overijssel.

De 60-jarige J.S. ging in de nacht van 7 op 8 januari 2013 met een collega naar een loods na een inbraakmelding. Volgens zijn raadsman zag S. plots in het donker een auto op hem inrijden. Hij had daarom alle recht om te schieten, meende hij. Zijn collega, die schoten hoorde en niet wist waar deze vandaan kwamen, trok daarop ook zijn wapen en schoot op de banden. Hij wordt niet vervolgd omdat hij wel volgens de regels het recht had om te schieten, oordeelde het Openbaar Ministerie eerder al.

S. raakte een man in zijn been. Het OM oordeelde dat er in zijn geval geen sprake was van noodweer. Hem is een poging doodslag en een poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel ten laste gelegd.

De zaak is donderdag aangehouden omdat het dossier te laat volledig was. Deskundigenrapporten werden pas laat aan de verdediging verstrekt. Die deskundigen zullen op de inhoudelijke zitting op 12 december gehoord gaan worden. Een van hen is Jan Bloem, een deskundige die politietrainingen geeft en vaker in strafzaken geraadpleegd is. Hij schreef een rapport over het handelen van agenten in stressvolle situaties. In dat rapport zou staan dat in dergelijke situaties agenten juist weloverwogen en bewust handelen. Na uitbrengen van dat rapport bekeek het OM de zaak opnieuw, maar besloot uiteindelijk toch de zaak door te laten gaan.

Op die zitting komt ook een vordering ter sprake van het slachtoffer dat in zijn been werd geraakt.