Het vernieuwde beeld van 'Maria van Veecaten'
Het vernieuwde beeld van 'Maria van Veecaten' (foto: Maarten van Gemert)

Oecumenische viering bij Mariakapel met vernieuwd beeld in Veecaten

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
’S-HEERENBROEK – De maanden mei en oktober staan in de rooms-katholieke traditie in het teken van Maria. Maar ook protestanten weten steeds vaker de weg te vinden naar Moeder Gods. In Veecaten, een buurtschap van ’s-Heerenbroek, wordt woensdag 25 mei om 19.00 uur een oecumenische viering gehouden bij de Mariakapel. Het Mariabeeld is opnieuw beschilderd en staat te blinken in oorspronkelijke kleuren.

De avond voor Hemelvaartsdag vindt woensdag om zeven uur de halfjaarlijkse oecumenische viering plaats bij de Mariakapel aan de Veecaterweg 3 in ’s-Heerenbroek. Ds. Nelleke Beimers (Protestantse Gemeente De Bron) en Jeanne Gerretzen (Thomas a Kempisparochie) gaan voor in de dienst. Na de dienst staat de koffie klaar. Het Mariabeeld in de kapel, die Henk van Dam ”in opdracht” bouwde, heeft zijn oorspronkelijke kleuren teruggekregen.

Kleurrijk
De traditie van de aandacht voor Maria in mei voert terug tot de middeleeuwen. Geleerden wijzen er graag op dat Maria de plaats moest innemen voor allerhande heidense gebruiken. Lourdes (Zuid-Frankrijk) groeide uit tot een bekende Mariabedevaartplaats omdat daar meerdere, door de RK Kerk erkende, wonderbaarlijke genezingen zouden hebben plaats gevonden.
Zover is het niet gekomen aan de Veecaterweg maar Henk van Dam kreeg in een droom wel de opdracht om een kapel te bouwen voor het Mariabeeld uit de Zwolse Verrijzeniskerk. Die dreigde te verdwijnen. Later is die kerk inderdaad gesloten en overgegaan naar de protestanten. Zij wijzen de verering van heiligen af zoals ook aan de Heilige Maagd.

Maria
De traditie van de aandacht voor Maria in mei voert terug tot de middeleeuwen. Historici wijzen er graag op dat Maria de plaats moest innemen voor allerhande heidense gebruiken. Lourdes in Zuid-Frankrijk groeide uit tot een bekende bedevaartplaats van Maria door meerdere wonderbaarlijke genezingen aldaar.
Zover is het niet gekomen aan de Veecaterweg maar Henk van Dam kreeg in een droom wel de opdracht om een kapel te bouwen voor het Mariabeeld uit de Zwolse Verrijzeniskerk, die dreigde te verdwijnen. Later is die kerk inderdaad gesloten en overgegaan naar de protestanten.

Oecumene
Bij de kapel heeft de oecumene, oftewel christelijke eenheid, altijd centraal gestaan. Op 1 februari 2015, de dag voor Maria Lichtmis, werd onder grote belangstelling de kapel gewijd door pastoor Boogers in bijzijn van de toenmalige Kamper burgemeester Koelewijn en de Zwolse domina Nelleke Beimers. Voor aanstaande woensdag is de nieuwe Kamper burgemeester Sander de Rouwe uitgenodigd.
In het kapelletje hangt het gebed dat die dag uitgesproken werd. Nog steeds komen mensen naar het kapelletje om een kaarsje op te steken, te bidden en/of steun te zoeken. De geldelijke opbrengst gaat ieder jaar naar een goed doel. Enkele bezoekers hebben hun rozenkrans achtergelaten in de Mariakapel. Bij de oecumenische viering woensdagavond, of op een ander tijdstip, kan iedereen het ’herboren’ beeld van ’Maria van Veecaten’ komen aanschouwen.


De oecumenische viering bij de Mariakapel in Veecaten (’s-Heerenbroek) in 2019 (archieffoto: Maarten van Gemert)

Afbeelding
ChristenUnie Overijssel wil opnieuw inzet van provincie voor behoud Gronings Kinderhartcentrum Algemeen 26 jan, 15:25
Afbeelding
Opening nieuw fietspad langs N760 tussen IJsselmuiden en Genemuiden Algemeen 26 jan, 15:22
Afbeelding
Studiebijeenkomst met Oscar Lohuis in IJsselmuiden Algemeen 26 jan, 15:14
Afbeelding
SP en SGP Overijssel samen op de bres voor arbeidsmigranten Algemeen 26 jan, 15:10
Afbeelding
De BlueZZ Club voorziet in behoefte en zet jazz en blues optredens voort Algemeen Ingezonden 26 jan, 10:09
Afbeelding
Steeds meer mensen zien belang van levenstestament Partnerbijdrages 25 jan, 15:52