Afbeelding

Vijf vragen aan leden van de Wmo-Adviesraad

· leestijd 1 minuut Algemeen

Binnen de zorg en participatie verandert er vanaf 1 januari 2015 veel. De gemeente Kampen gaat zaken anders aanpakken. De Wmo-Adviesraad (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) adviseert het college over de nieuwe werkwijze.

In deze adviesraad zitten burgers die ervaring hebben met een onderdeel van zorg of participatie. Er zijn 7 clusters van meedenkers die praten over de nieuwe ontwikkelingen: GGZ, Jeugd, Mantelzorg, Mensen met een beperking, Ouderen, Participatie en Vrijwilligers. Vanuit elk cluster zitten twee vertegenwoordigers in de Wmo-Adviesraad. De Brug stelt periodiek vijf vragen aan de vertegenwoordigers. Deze week, Bert Regterschot, onafhankelijk voorzitter van de raad.

1. Waarom zit je in de Wmo-adviesraad?
Zowel privé als in mijn werk ben ik betrokken bij de wereld van de ?zorg'. De ontwikkelingen rond de maatschappelijke ondersteuning hebben daardoor mijn belangstelling. De voorzitter wordt benoemd door B&W en is ?onafhankelijk'. Ik probeer dus onpartijdig op te treden. Dat betekent natuurlijk niet, dat ik geen eigen standpunt heb.

2. Vind je de huidige veranderingen nodig?
De decentralisaties staan niet los van de noodzaak tot bezuiniging: De zorg werd onbetaalbaar. De komende jaren staat de maatschappij voor de taak te laten zien wat ?participatie' en ?burgerschap' in de praktijk betekenen.

3. Wat is positief aan de verandering?
Er wordt een groter beroep gedaan op de burger en het eigen netwerk. Als mensen daardoor meer oog krijgen voor elkaar en meer verantwoordelijkheid voor elkaar willen dragen, is dat positief.

4. Zie je een valkuil?
Ja, er kunnen ?zorgmijders' komen; of er raken mensen in schrijnende hulpbehoevende situaties, zonder dat de omgeving het opmerkt. Gelukkig hebben we in Kampen veel ?sociale netwerken'. En laten we de rol van de kerken ook niet vergeten!

5. Hoe zie je de toekomst?
Er verandert veel, dus het zal voor iedereen de eerste jaren wennen zijn. Wat mij bezighoudt: Er is een groep mensen die het écht met een minimum-inkomen moet doen. Die meest kwetsbaren mogen niet de dupe worden. . Tja, de toekomst . . . Het ?Kamper Kompas' heeft als ?stip op de horizon' het jaartal 2017. Als we dat mogen beleven, zullen we elkaar die vraag dan nog 's stellen?