Croissanterie wint Erfgoedprijs

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - De Croissanterie Paris heeft de Erfgoedprijs Zwolle Kampen gewonnen. Het prijzengeld van 1000 euro wordt zaterdag tijdens Monumentendag uitgereikt door de wethouder monumentenzorg Sybren Gerlofsma van de gemeente Kampen en Jan Brink van de gemeente Zwolle.

In totaal kreeg de gemeente drie inzendingen die mee wilden dingen naar de Erfgoedprijs. Eén inzending viel af, omdat het een huurder betrof en die zijn uitgesloten van de strijd. "De beperkte tegenstand doet echter niets af aan de kwaliteit van de winnaar", benadrukt wethouder Gerlofsma. "De croissanterie was een overduidelijke winnaar".
De monumentenraad heeft waardering voor de renovatie die het pand aan de Oudestraat 16 heeft ondergaan, nadat het in 2011 door een brand van de buren beschadigd raakte. De eigenaar heeft het pand grotendeels in de historische staat teruggebracht. Alle betimmering is verwijderd en oude muren en balklagen zijn zichtbaar gemaakt. De historische elementen hebben hiermee een plek gekregen in het eigentijdse interieur.

Belevingswaarde
Dit jaar is bij de selectie van mogelijke panden of projecten gekozen voor het thema ?historische winkel- en horeca-interieurs'. Interieurs van historische panden bieden vaak een prachtig decor om te winkelen of te ontspannen. Door bij renovaties bijzondere aandacht te besteden aan de cultuurhistorische waarde van een pand en historische elementen zichtbaar te maken, worden volgens de gemeente de aantrekkelijkheid en belevingswaarde van de Kamper binnenstad vergroot.

De Erfgoedprijs Zwolle Kampen wordt ieder jaar wisselend in Zwolle en Kampen toegekend aan een lokaal project, terrein of object met historische waarde. Eén van de criteria voor het winnen van de prijs is, dat het moet gaan om een goed voorbeeld van het beheren, restaureren of in stand houden van cultuurhistorisch erfgoed.

De winnaars van voorgaande jaren waren: Boekhandel Waanders in de Broeren, Zwolle (2013); Pand Buiten Nieuwstraat 17, Kampen (2012); Dominicanenkerk, Zwolle (2011); De Olifant / De Eenhoorn, Kampen (2010); Muziektent Assendorp, Zwolle (2009).

Kijk voor meer informatie over de Open Monumentendag op de site van de gemeente.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 7 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 18 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57