Afbeelding

Column Mister M: Kamper kerken

· leestijd 2 minuten Algemeen

Kerkelijk Kampen staat een het begin van enkele grote hervormingen. Zo wordt de Hervormde Gemeente hervormd. De Rooms-Katholieke Kerk buigt zich over een sanering. En wellicht speelt er nog meer bij één van de vele andere kerken in ons stadje. Herschikkingen maken het er niet helderder op voor buitenstaanders. Wel vormt het een uitdagende en waardevolle puzzel.

Gelukkig wordt Hervormde Gemeente Kampen niet opgesplitst. In afscheidingen blinken protestantse kerken al genoeg uit. Hervormd Kampen gaat terug in wijkgemeentes, gebouwen en ambtsdragers. Rooms-Katholiek Kampen is al langer geleden teruggegaan naar één kerkgebouw - de bekende monumentale Buitenkerk. RK Kampen maakt sinds enige tijd deel uit van een ?regionale? parochie waarbinnen het voortbestaan van de RK Kerk in IJsselmuiden onzeker is. Volgens de laatste berichten zou nu zelfs de RK Kerk in Kampen ten onder dreigen te gaan aan de (financiële) tijdsgeest. Maar als moederkerk van alle protestantse telgen is dat toch ondenkbaar?

Het wringt tussen de locatieraad en het parochiebestuur. De expositie van World Press Photo in de Buitenkerk was een succes maar schoot het parochiebestuur in het verkeerde keelgat. Natuurlijk moet het sacrale karakter van een kerk eerbiedigd worden. Het is al triest genoeg om het nieuwe gebruik van sommige gesloten kerkgebouwen te zien. Is de Buitenkerk echter niet groot genoeg om het achterste gedeelte soms beschikbaar te stellen voor activiteiten? Misschien kunnen voorin gordijnen opgehangen worden om het altaar en de heilige ruimte af te schermen. Dan proef je weer de sfeer van de tempels in Jezus' tijd. Doch als dit voorhangsel scheurt, heb je de poppen aan het dansen.

In Brunnepe kijken de kerken over grenzen heen. Afgelopen zomer ging ds. Wilbert Dekker een paar keer voor in de Gereformeerd Synodale Westerkerk en afgelopen zondag was het de beurt aan ds. Eelco van der Veer om voor te gaan in de Hervormde Noorderkerk. De dienst sloot aan op de zeevarende natie die Kampen ooit was. Handelingen 17 werd boeiend besproken, een uitgebreid reisverslag van de apostel Paulus over een tumultueuze vaartocht. In de hoek van de Noorderkerk zag de Westerkerker dominee de mooie maquette van de KP25 - geen Kamper Kogge maar een Brunneper Botter. Aanstaande zaterdag wordt op Open Monumentendag het reisverslag van Geert Kuynretorff verteld en verbeeld door CultuurZIEN. Deze pelgrimstocht in 1520 vertoont opvallend veel raakvlakken met onze tijd. Zoals Paulus laat zien dat we in alle eeuwen mogen blijven vertrouwen op Gods liefde en aanwezigheid.

Wij zijn des te meer gezegend als je naar het brandende Midden-Oosten kijkt. In Irak spelen geen kerkrichtingen. Op nota bene haar bakermat probeert het Christendom daar allereerst te overleven. Dat is (in)direct te wijten aan de instabiliteit die de kortzichtige wereldmacht Amerika daar heeft gebracht. Zoals de VS eerder instabiliteit hebben veroorzaakt op de Balkan en in de periferie van wijlen wereldmacht Sovjet-Unie. Dominee Wilbert Dekker staat in zijn gebeden stil bij andere Christenen, uit en thuis. Gewoonlijk bidt hij tevens voor de zusterkerken in Kampen. Nu alleen ook nog voor de moederkerk.

Mister M

Contact: Krabbels@MrM.nl
Of (archief in eigen beheer):
http://www.Facebook.com/gekrabbel

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 18 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 23 uur geleden