Afbeelding

Raadspraat D66: Uw rechten in veilige handen

· leestijd 1 minuut Algemeen

Door Wisse Ruyter. "Per 1 januari zijn de decentralisaties van kracht en is de gemeente verantwoordelijk voor het sociale domein: jeugdzorg, langdurige zorg en de onderkant van de arbeidsmarkt. Voor die tijd moeten er nog veel besloten worden. Hoe wordt het PGB ingericht? Moet er een verplichte tegenprestatie van uitkeringsontvangers verwacht worden en wat te denken van de hoge verwachtingen van mantelzorgsters?

De raad hakt vanaf september enkele belangrijke knopen door. D66 heeft bij de verkiezingen al duidelijk stelling genomen: wij strijden voor de rechten van burgers door door hun keuzevrijheid, autonomie en privacy te beschermen. D66 heeft het al voor elkaar gekregen dat er een ombudsman voor het sociale domein komt. Daarmee hebben burgers een middel in handen om misstanden aan te kaarten en voor hun rechten op te komen.

In de komende commissievergadering zal D66 het recht op een PGB sterk bepleiten. Het college stelt met het Kamper Kompas een model te hebben ontwikkeld waarin volledige keuzevrijheid is gewaarborgd. Toch wil het het gebruik van een PGB ontmoedigen. Daar schuilt een groot wantrouwen jegens de burger achter en het doet het vermoeden rijzen dat de beloofde keuzevrijheid niet absoluut is. Dat is een verkeerd signaal. D66 is daarom een voorstander van het PGB. Dat toont vertrouwen en biedt vertrouwen.

Een ander heikel punt is de verplichte tegenprestatie. De gemeente krijgt de mogelijkheid om van bijstandsontvangers een maatschappelijke tegenprestatie te eisen. Nog afgezien van de gevolgen van verdringing op de arbeidsmarkt vindt D66 het niet gepast om mensen tot werkzaamheden te dwingen. D66 is er wel voorstander van om mensen zonder baan een zinvolle maatschappelijke rol te bieden, maar deelname moet een vrijwillige keuze zijn.

Ook de bescherming van privacy is voor D66 een belangrijk punt. In de voorbereidingen op de decentralisaties is er te weinig politieke aandacht voor de risico's van centrale opslag van persoonsgegevens. De gemeente is een overheidsinstantie die relatief een enorme hoeveelheid privégegevens beheerd. De burger moet er van op aan kunnen dat die gegevens veilig worden opgeslagen, maar ook dat de overheid er zorgvuldig mee omspringt. Het koppelen van databestanden binnen de overheid en de mogelijkheid voor onbevoegden om persoonsgegevens in te zien moet voorkomen worden. Daarom wil D66 dat burgers zelf het privacy-beheer kunnen voeren over hun dossier. Zodat zij zelf bepalen wie geautoriseerd is om gegevens in te zien. Alleen door de rechten van burgers scherp in de gaten te houden kan de decentralisatie van het sociale domein een succes worden."

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Afbeelding
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21