Afbeelding
Gerlinde Schrijver

Jaren negentig herleven in ?t Ukien dankzij Ronniepop

· leestijd 2 minuten Cultuur

KAMPEN - "Ronnie hield wel van een goed feestje en Ronniepop moet dan ook vooral een vrolijke avond worden", zegt Marco Popkema, drijvende kracht achter de muzikale avond Ronniepop. Marco is de broer van de in mei van dit jaar overleden muzikant Ronnie Popkema en Ronniepop organiseert hij als een muzikaal, en vooral feestelijk, eerbetoon aan zijn broer. "Het moet niet te dramatisch worden, dat past niet bij Ronnie, daar was hij veel te nuchter voor."

Ronnie Popkema, die naam doet bij veel Kampenaren waarschijnlijk wel een belletje rinkelen, of liever gezegd een bekken crashen. De Kamper drummer was jarenlang, vooral in de jaren negentig, zeer nauw betrokken bij de Kamper en Zwolse muziekscene. En dat deed hij niet stilletjes, als drummer en als bandlid was hij strak, gedreven en aanwezig. Jarenlang beïnvloede hij zodoende het dagelijkse ritme in 't Ukien.

Popkema drumde in talloze bands die allen een stempel drukten op het muzikale Kamper landschap, zoals Want Want, C of E en Jeremy's. Hij deed vrijwilligerswerk als roostermaker, organiseerde sessies en zat in het bestuur van Popbelang. Vooral in de muziekwereld had hij hierdoor een enorm netwerk, maar ook buiten de muziekwereld was hij een prominent en gedreven figuur. Zo kwam hij het laatste jaar nadrukkelijk in beeld als lijsttrekker van de Zwolse Piratenpartij.

Midden in verkiezingstijd kwam er aan Ronnie's gedrevenheid echter ineens een einde. "Hij kwam eigenlijk nooit bij een dokter", vertelt Marco, "Maar hij voelde zich al een tijdje niet zo goed. Toen hij uiteindelijk ging, bleek hij aan maagkanker te lijden. Ze gaven hem nog een paar maanden. Binnen twee weken was hij dood. Een moeilijke tijd, waar hij zelf overigens heel nuchter over deed. De uitvaart werd druk bezocht. Hieraan zag je wel hoe groot Ronnie's muzikale netwerk was."

Ronniepop wordt georganiseerd als een ultieme poging om het netwerk nogmaals de kans te geven om afscheid te nemen van Ronnie, maar nu in een omgeving die beter bij de muzikant in hart en nieren past. "Het moet een vrolijke avond worden, absoluut geen tranentrekfestijn. Een herdenking of iets dergelijks wil ik het ook niet noemen. Te dramatisch. Het is een avond waarop iedereen die Ronnie muzikaal gekend heeft even terug kan denken aan een leuke tijd."

Tijdens Ronniepop treden zes bands op die een belangrijke rol in Ronnie's leven speelden. Vijf van de zes bands bestaan al niet meer, maar toen Marco de bandleden vroeg weer bij elkaar te komen, twijfelden ze geen moment. "Het heeft me slechts een middagje bellen gekost om zijn oude bands weer bij elkaar te krijgen. Dat vond ik wel heel mooi. Ook de technici en 't Ukien wilden allemaal belangeloos meewerken."

De bands die het podium betreden zijn C of E, Jeremy's, Want Want, Mish, Roswell en als feestelijke afsluiter de fanfare metalband waarin Ronnie de laatste jaren zat, Blaas of Glory. "Het is eigenlijk heel bijzonder dat deze bands weer allemaal terugkomen in 't Ukien. Buiten een eerbetoon aan Ronnie, is de avond op die manier eigenlijk ook een soort reünie van 't Ukien uit de jaren negentig. Ik heb het gevoel dat hij deze avond wel leuk gevonden zou hebben. Perfectionistisch als hij was, zou hij het denk ik wel een 6,5 geven", lacht Marco.

Ronniepop vindt plaats op 13 september in Cultureel Podium 't Ukien. Kaarten a 5 euro per persoon zijn te bestellen via www.ukien.nl, bij Blue Music of De Fantast. De bands treden geheel belangeloos op en de technici doneren hun gages aan KWF Kankerbestrijding.De opbrengst van de entree gaat volledig naar KWF. Overgebleven bandmerchandise wordt te koop aangeboden tegen weggeefprijs en ook deze opbrengst gaat naar KWF.

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Afbeelding
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21