Afbeelding

Kunstenaars zetten ?artistieke handtekening' onder monumentendag

· leestijd 2 minuten Cultuur

KAMPEN ? Kampen heeft een rijk verleden, maar behalve dat ze veel oude gebouwen telt als stille getuigen bloeit de kunst er. Beiden hebben een pact gesloten. Dit jaar zal tijdens Open Monumentendag namelijk ook het domein van Stichting Ateliervoorzieningen Kunstenaars Kampen (STAKK) zich openstellen voor publiek.

In het pand aan de 1e Ebbingestraat 11 huist een kunstenaarscollectief waarvan dertien leden op 13 september tussen 10.00 en 17.00 uur bezoekers ontvangen. Die bezoekers kunnen zien wat voor moois er vandaag de dag nog wordt gemaakt, in sommige gevallen workshops volgen en in gesprek met de kunstenaars.

Drie van die creatievelingen blikken alvast vooruit. Onder wie Heidi Urban Pasterkamp  die vertelt over haar liefde voor werken met vilt. Renee Rienties schildert, illustreert en is striptekenaar. Susanne Wolf maakt onder andere tekeningen van dieren en heeft als handelsmerk dat ze (oude) schilderijen restaureert. De dames vertegenwoordigen heel verschillende disciplines en dat is kenmerkend voor een nog veel bonter gezelschap.

?Veel mensen weten niet dat Kampen nog steeds een stad is van kunstenaars, die ook nog eens heel benaderbaar zijn. De openstelling tijdens Open Monumentendag heeft mede als doel om dat wat bekender te maken?, zegt Urban. Zij volgde haar kunstenaarsopleiding in de periode dat Kampen nog academiestad was. In die tijd was het nog niet zo gangbaar dat kunst ook tamelijk bruikbaar of goed  verkoopbaar was. Urban, van nature praktisch ingesteld, heeft echter altijd wat gehad met kunstzinnige gebruiksvoorwerpen.

?Negen jaar geleden kwam vilt op mijn pad. Vilt is de meest eenvoudige en mogelijk oudste vorm van textiel. Het is een prachtig, warm product dat je op het lichaam kunt dragen?, aldus Urban. Dat in combinatie met de toewijding die je er in kunt stoppen maakt dat je iemand, zo verwoordt de kunstenaar het, als het ware met liefde omkleedt. Een stola voor een bruid, hoedjes en tal van andere attributen kwamen al tot stand in het atelier van Urban, die zowel vrij werk doet als opdrachten aanneemt. Wat dat laatste betreft is de meest bijzondere misschien wel het verzoek om een lijkwade van vilt te maken. Wie zich de kunst van het vilten eigen wil maken, kan op 13 september bij Urban een workshop volgen.

Rienties gaat, zo is de bedoeling, ook miniworkshops geven. Ze volgt momenteel een opleiding aan het Cibap in Zwolle en deelt haar atelier met een compagnon, Lynn Plat genaamd. ?Wat ik veel doe is illustreren en striptekeningen maken. Later is daar het schilderen bij gekomen.? Rienties is tevens in de leer bij kunstschilder Gerrit Knikker. ?Hij haalt mij uit mijn comfortzone. Ik ben als tekenaar van figuren gewend om vrij anatomisch bezig te zijn. Nu leg ik ook toe op figuratief werk, waarbij het vooral draait om durven en doen, intuïtief bezig zijn.? Daarnaast is Rienties bezig met digitale kunst die ze soms weer vertaald naar de andere kunstvormen. ?Het is nogal divers wat ik doe en niet onder een noemer te scharen.? Ook Rienties doet zowel vrij werk als opdrachten en is ambitieus. ?Doen wat ik wil doen en daarin succesvol worden is mijn doel.?

In de ruimte van Wolf springt een aantal dingen in het oog. Een ervan is kunst uit het SNS Historisch Centrum, het voormalige Walkate Archief. Werken die ze restaureert. ?Dat is een specialiteit van mij. Ik verdien er de kost mee, evenals de tekeningen van dieren die ik maak.?

Het vrije werk van Wolf kun je het beste omschrijven als een spiegel die ze de maatschappij voorhoudt zonder een oordeel te vellen. Bijzondere figuren, maskers en dierenhoofden verbeelden mensen die gebukt gaan onder een ziektebeeld of afwijking die ze graag zo ver mogelijk wegstoppen. Het appelleert aan het tijdsbeeld waarin veel mensen graag iets aan zichzelf veranderen. ?Ik laat het zien op een neutrale manier.?

De kunst van STAKK is kortom voer voor discussie, daagt uit om zelf aan de slag te gaan door een workshop bij te wonen en wie weet vind je er iets moois om te komen. De kunst bloeit in Kampen.

www.facebook.com/AteliersSTAKK