Afbeelding
Foto: Unsplash

Vriendengroep krijgt taakstraf voor mishandeling broers tijdens melkbusschieten in Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Een dagje melkbusschieten door een vriendengroep op het Hanzeplein in Kampen op oudejaarsdag 2019, kreeg een gewelddadig einde. Twee broers werden er mishandeld, van wie één zo ernstig, dat hij een hersenbloeding en hersenschudding opliep. Vier 20-jarige jongemannen zijn veroordeeld tot taakstraffen van 150 uur, ondanks hun verweer dat ze niets gedaan en niets gezien hadden.

De vier maakten deel uit een groep van ongeveer twintig jongeren die die middag op het Hanzeplein aan het carbid schieten waren. Ze hadden daarvoor een vergunning en een entourage geregeld met een tent en spullen voor een aangename oudejaarsdag. Twee jongens die erbij kwamen wilden ook aan het oudejaarsfestijn meedoen, maar werden weggestuurd. De stiefvader van een van de jongens en de broer van die stiefvader kwamen verhaal halen, waarna binnen no time de vlam in de pan sloeg. De twee broers zouden door een man of tien te grazen zijn genomen. Vier van de tien moesten op het matje komen.

Twee weken geleden hielden de vier jongemannen van 20 jaar bij de rechtbank in Zwolle hun kaken voornamelijk op elkaar over de gebeurtenissen. Ze zouden niets met het geweld te maken hebben, en ook niet gezien hebben wie dan wel verantwoordelijk is voor de zware verwondingen van een van de broers. Slechts één van hen bekende een vuistslag te hebben uitgedeeld, nadat hij zelf zou zijn aangevallen.

Toch vindt de rechtbank hun aandeel bewezen, op grond van een getuigenverklaring, met als ondersteunend bewijs de berichten die nadien gedeeld werden in de WhatsApp-groep van de vrienden. Een van hen meldde nog dezelfde dag: ‘Sorry dat ik dit gedaan heb.’ Een paar dagen later stuurt een ander de tekst: ‘Iedereen moet beetje zelfde verhaal hebben niet dat we straks daar zitten en iedereen lult iets anders.’ Met andere woorden: hun verklaringen zijn op elkaar afgestemd: Ze zouden onderling geen namen noemen.

De ernst van het feit rechtvaardigt volgens de rechtbank een gevangenisstraf, te meer omdat de verdachten geen openheid van zaken hebben gegeven en geen verantwoordelijkheid hebben genomen. Door hun jeugdige leeftijd, en het ontbreken van een strafblad, alsmede het tijdsverloop voor de zaak op zitting kwam, bleef het bij een taakstraf van 150 uur voor elk van hen.

Nick de Vries

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 13 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 18 uur geleden