Afbeelding
Foto: archiefbeeld

Imkers houden open huis

Algemeen

De Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) organiseert voor de elfde keer de Landelijke Open Imkerijdagen. Op 9 en 10 juli houden imkers op tal van locaties verspreid door het hele land open huis. Tijdens deze open imkerijdagen laten zij zien wat een imker doet en waarom. Ook geven zij praktische tips hoe men zelf kan bijdragen aan een beter leefklimaat voor onze bijen. 

Insecten en in het bijzonder bijen staan volop in de belangstelling. Vooral hun leefklimaat en daarmee het aanbod van dracht ofwel voedsel staat onder druk. Bijen zijn onmisbaar, met name omdat zij als bestuivers van belang zijn voor vele soorten groenten en fruit, maar ook voor bloemen, planten en bomen in onze natuur. Het is daarom van groot belang onze leefomgeving zo bijvriendelijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door het planten van allerlei bloeiende gewassen waar nectar en stuifmeel kan worden verzameld. Imkers geven tijdens de open dagen hierover graag informatie en tips.

NBV

Nederland telt ongeveer 10.000 imkers waarvan 80% is aangesloten bij de NBV. De vereniging is een ledenorganisatie en belangenbehartiger van de imkerij richting lokale, nationale en internationale overheden Daarnaast biedt de NBV opleidingen en cursussen aan ten gunste van een hoogwaardig kennisniveau van de Nederlandse imkerijsector. Innovaties die bijdragen aan een toekomstbestendige sector worden gestimuleerd en er wordt steevast ingezet op verbetering van bijengezondheid, dracht- en biodiversiteit. Tot slot is de imkerijsector een essentiële partner van de agrarische sector vanwege de inzet van bijenvolken voor bestuiving van cultuurgewassen.

Kijk voor een open huis locatie in de buurt op https://www.bijenhouders.nl/landelijke-open-imkerijdag