Chauffeurs gaven bij hun machines tekst en uitleg aan de statushouders
Chauffeurs gaven bij hun machines tekst en uitleg aan de statushouders (foto: Jaap Peelen)

Statushouders krijgen in Grafhorst verkeersles met landbouwvoertuigen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
GRAFHORST – Andere landen, andere regels, andere gewoontes. Ook in het verkeer. Daarom had Aannemingsbedrijf Van der Weerd Grafhorst B.V. statushouders uitgenodigd die op de noodopvanglocatie in Kampen hun procedure afwachten. Op het terrein van de groenaannemer uit Grafhorst konden de ’nieuwe Europeanen’ leren fietsen en veilig omgaan met de soms enorme (landbouw)voertuigen op de Nederlandse wegen.

In het ruim honderdzestig voertuigen tellende machinepark van Van der Weerd Grafhorst B.V. bevinden zich grote trekkers, maaizuigcombinaties en vrachtwagens. Andere verkeersdeelnemers beseffen niet altijd dat ze niet altijd gezien (kunnen) worden. De dode hoek is een bekend fenomeen en dat is één van de voorbeelden waarop de buitenlandse gasten werden gewezen, zowel in als naast (onder) de chauffeurscabine.

Verkeersles
Een dag eerder waren de statushouders op hun verblijflocatie aan de Industrieweg in Kampen onderwezen in (Nederlandse) verkeersregels en -gewoontes. Op het terrein van Van der Weerd Grafhorst B.V. kregen ze vorige week dinsdag eerst aanvullende theorie over de aandachtspunten in het verkeer en de combinaties waarmee het bedrijf rijdt. Vervolgens ging men naar buiten waar men in de praktijk kon ervaren en oefenen in zichtbaarheid. Wanneer sta je in de dode hoek van een auto, trekker of vrachtwagen? Wanneer ziet een chauffeur van een maaizuigcombinatie je over het hoofd door zijn hoge positie? De statushouders oefenden dit in de praktijk en mochten ook meerijden op de voertuigen.

Boerenafkomst
De verkeerslessen worden vaker georganiseerd en dan in eerste instantie gericht op de jeugd. Steeds meer jeugd is niet van boerenafkomst en is onbekend met landbouwwerktuigen. Deze worden bovendien steeds groter en krachtiger, zo schetst commercieel directeur Jaap Peelen. Voor de lessen huurt hij een extern gediplomeerd verkeerskundige in. De planner van het bedrijf zorgt dat er trekkers, machines en vrachtwagens op het bedrijf aanwezig zijn. Na de eerdere grootscheepse inzameling van voedsel en goederen voor Oekraïense vluchtelingen, had hij nu met een lach verzucht: „Daar gaan we weer!”

Vòòr de praktijkoefeningen kregen de deelnemers (aanvullende) verkeersles (foto: Jaap Peelen)

Vluchtelingen
Naast de Oekraïense vluchtelingen, voor wie heden veel aandacht en zorg is en die niet onder verantwoording van het COA vallen, vindt Peelen het belangrijk dat er ook aandacht is voor andere vluchtelingen. Hij richt zich daarbij op verkeersveiligheid. Door zowel theorie- als praktijkles te geven, hoopt hij de bewustwording op dit gebied te vergroten. Daarnaast is het een leuke en nuttige tijdsbesteding. En wie weet zitten er potentiële arbeidskrachten tussen, bijvoorbeeld voor werk in de groenvoorziening. Eén statushouder in de noodopvang aan de Industrieweg bleek een ervaren vrachtwagenchauffeur te zijn al is zijn rijbewijs hier niet geldig.

Begeleiders
Enkele begeleiders van het COA en tolken waren meegekomen naar Grafhorst en noemden na afloop de middag zeer geslaagd. In één van de tot kantine omgebouwde bedrijfshallen proostten ze op het onderhoudende ”uitje”. Na de theorie- en praktijklessen kregen de deelnemers een rondleiding over de bedrijfsterreinen van Van der Weerd Grafhorst B.V.. Daar en daarbuiten kregen de statushouders, net als alle Nederlanders, als belangrijkste hoofdregel mee: ”Zie je mij, dan zie ik jou.”

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.