Kogge zonder mast aan de steiger.
Kogge zonder mast aan de steiger. Foto: Bert Anthonisse

Mast weer op Kogge geplaatst

Algemeen

KAMPEN - Op de Koggewerf aan de IJssel in Kampen is regelmatig iets te doen. Vaak is de Taveerne open voor een hapje en een drankje. Het is daar dan goed toeven met mooi uitzicht over de IJssel met beroeps- en pleziervaart.

In de Expositieruimte wordt regelmatig een rondleiding gegeven door een gids. In de loodsen wordt gewerkt aan de bouw of restauratie van een Botter of een ander klassiek schip. Aan de steiger ontbreekt vaak iets.  

De nieuwe ligplaats voor de Kogge is regelmatig leeg. Dat betekent dat de bemanning, mannen en vrouwen, op weg is naar een evenement in Nederland of het buitenland. Soms heeft de bemanning van de Kogge iets achter gelaten op de kade. De mast van de Kogge bijvoorbeeld. Die komt uit de Belgische Ardenne. Is bijna 20 meter lang, te lang om daarmee onder veel bruggen in Nederland door te varen. 

Bij een kleine zeilboot is het vaak mogelijk om de mast te strijken, plat te leggen. Dat kan bij de Kogge niet, de mast weegt zo’n 1.800 kilo. Op woensdag 3 augustus was de Kamper Kogge weer terug in de thuishaven. Tijd om de mast te verplaatsen van de kade naar het schip.

De mast van de Kogge op de kade en werkoverleg van Kogge-vrijwilligers.
Daar gaat 'ie.
Goed overleg tussen kraan-machinist en vrijwilligers heeft succes.